Съдят Мъск заради анкета за неговите 10% акции

Илон Мъск си навлече съдебен иск с изявите си в Twitter, които касаят Tesla
(снимка: CC0 Public Domain)

Акционер на Tesla заведе дело срещу Илън Мъск заради неговите публикации в Twitter с анкети относно продажбата на 10% от акциите на бизнесмена в компанията. Делото е заведено от инвеститора Дейвид Вагнер в съда на Делауеър в четвъртък.

Съдебният спор започва с изискване за разследване дали Мъск продължава да „туитва небрежно в нарушение на споразумение от 2019 г.”, което изисква всяка негова комуникация относно Tesla през социалните медии да бъде предварително одобрявана от адвокат по ценни книжа.

„Не е ясно кой в Tesla в момента преглежда публикациите на Мъск и дали изощбщо някой го прави”, пише в мотивите за делото, за което съобщава Business Insider. Последният висш главен съветник на компанията напусна през декември. В момента Tesla няма правен съветник, или лице, отговорно за надзора на туитовете на Мъск.

На 6 ноември Мъск помоли феновете си в Twitter да гласуват, за да му помогнат да реши дали да продаде 10% от акциите си в Tesla. След огромния отговор „да” Мъск продаде 12,9 милиона акции на Tesls на стойност близо 14 милиарда долара към 18 декември. За да достигне границата от 10%, той ще трябва да продаде още 4,1 милиона акции.

Акциите на Tesla поевтиняха с 22%, откакто Мъск започна да продава на 8 ноември. Ценните книжа спаднаха с 14% само през последния месец.

„Мъск остава невъзмутим и продължава да публикува в Twitter и социалните медии въпроси, които са съществени за Tesla и нейните акционери и които в крайна сметка оказват влияние върху цените книжа на Tesla”, добави акционерът, завел делото.

Делото ще изисква достъп до вътрешни документи на Tesla съгласно закона, който предоставя на акционерите, подозиращи корпоративни нарушения, широки права за проверка. Има „надеждна основа да се смята, че Tesla, наред с други неща, се управлява лошо”, се казва в иска.

Коментар