Какво е важно за софтуерните разработчици днес?

Над половината от разработчиците избягват позиции с фиксирано работно време
(снимка: CC0 Public Domain)

Повече от три четвърти от разработчиците на софтуер активно търсят нова работа или са отворени за нови възможности. Според проучване сред над 500 разработчици от Stack Overflow, 25% активно търсят нова възможност за работа, а 54% не търсят работа активно, но са отворени за нови възможности, които могат да изскочат.

Когато обмислят нова работа, 65% от разработчиците посочват заплащането като най-големия фактор за вземането на решение, отбелязва ZDNet. Много съществено обаче е и друго: мнозина държат да работят с нови технологии (39%), а за повече от третина е важно да имат по-добър баланс между работа и личен живот (36%). Решаващи могат да се окажат и възможностите за растеж или лидерство – те са фактор за 36% от участниците в допитването.

Като част от проучването са потърсени данни и за това как техническите екипи за набиране на персонал могат да привлекат таланти на фона на засилената конкуренция за квалифицирани дигитални специалисти. Над 53% от разработчиците сочат, че държат „преживяването” им като разработчици да бъде приоритет на работното място. Прозрачността при заплатите е на второ място (41%), а третият най-важен фактор са възможностите да се учат от хора извън своите екипи (40%).

Технологичният набор, с който работи дадена организация, също е важен за процеса на набиране на софтуерни инженери. Наред с появата на „по-добра оферта другаде” като ключов фактор за решението за напускане при разработчиците е това, че не харесват технологичния пакет, с който им се налага да работят, установило е проучването.

Интересен въпрос за HR екипите е какво може да отблъсне софтуеристите при вземането на решение дали да преминават при друг работодател. Негативно влияещи фактори са: неорганизиран процес на интервю (24%), странни въпроси по време на интервюто (24%), лоши отзиви за работодателя (24%) и невъзможност да се намери достатъчно информация за това какво е да работиш в дадената компания (22%).

Гъвкавостта, а не толкова увеличението на заплатата, е нещото, което може да изкуши повечето разработчици да останат при сегашния си работодател, разкрива още изследването на Stack Overflow. 65% от анкетираните дават приоритет на гъвкавото работно време и отдалечената работа – за тях това е сериозна причина да се придържат към настоящата си роля. 59% посочват заплатата като фактор. 56% пък държат на възможностите за учене.

Тъй като конкуренцията за софтуерните таланти се засилва, разработчиците, които не могат да намерят очакваните възможности за гъвкавост и растеж в настоящите си роли, вероятно ще потърсят заетост другаде, предупреждава Дейвид Гибсън, старши анализатор на данни в Stack Overflow. Според него, няма индикации за скорошно „смекчаване” на войните за таланти.

Едновременно с това е важно да се обърне внимание на факта, че мнозина разработчици имат желание да продължат да се възползват от възможности за дистанционна работа и след 2021 г. Проучване сред 12 000 разработчици на софтуер, анкетирани от GitHub през ноември, установи, че само 10,7% очакват да се върнат в офиса след „края на пандемията” [когато и да е това]. Близо половината от респондентите очакват комбинация от работа в офис и отдалечена работа в бъдеще.

И още: според проучването на Stack Overflow, 56% от разработчиците биха избегнали дадена позиция, ако тя е обвързана с фиксирано работно време. Наред с това 50% казват, че намират „компаниите, които изискват работа в офиса”, за непривлекателни.

Коментар