AR очилата Oppo Air Glass излизат на пазара

Иновативните очила доставят на човека полезна информация – например за времето
(снимка: Oppo)

Не сме чували много вести относно Google Glass в последно време, но в една далечна част от света Oppo вярва, че сега е моментът да пусне директен конкурент – макар и само на китайския пазар.

След миналогодишната концепция Oppo AR Glass, сега истинските очила Oppo Air Glass ще станат достъпни за китайските потребители през първото тримесечие на 2022 г., съобщи Engadget. Цената остава неизвестна към момента.

Подобно на Google Glass, очилата Oppo Air Glass е проектирана да предоставя проста информация за ежедневно приложение като например навигация, превод, аутокю, календар, справки за времето, фитнес-проследяване и други. Oppo нарича това „подпомогната реалност”.

Микро LED чип проектира ярко изображение с разделителна способност 640×480 пиксела
(снимка: Oppo)

Функциите не са много, но устройството e преносимо, практично и достъпно. Това се постига с помощта на енергийно-ефективен микро-проектор, който е с размер приблизително колкото зърно кафе. В него има микро LED чип за проектиране на ярко изображение с разделителна способност 640×480 пиксела върху вълноводен дисплей.

В основата на Oppo Air Glass е чипът Qualcomm Snapdragon Wear 4100, който е подобен на този в някои от най-новите смарт часовници. След като се сдвои с телефон Oppo или смарт часовник от същата марка, човек може да получава известията си, докосвайки тънката сензорна лента на Air Glass или просто като кимне с глава. След това му стига да тръсне глава, за да ги затвори.

В случая с приложението за „аутокю” човек може да качи речта си, да зададе размера на текста и скоростта на превъртане чрез приложението за смартфон и след това да докосва сензорната лента, за да превърта ръчно, ако е необходимо.

AR очилата на Oppo са преносими, практични и достъпни
(снимка: Oppo)

За приложението за навигация Oppo работи с Baidu, за да интегрира Baidu Walk & Bike Navigation. Тук няма сложна и детайлна графика. Потребителите виждат семпла, поетапна навигация и получават гласови команди (вероятно само на китайски).

Наред с всичко това Oppo в момента тества проследяване на жестове с ръце чрез Oppo Watch за предполагаемо по-интуитивен контрол.

Коментар