Microsoft е компания на годината в анкета на Yahoo Finance

Microsoft поскъпна с 53% от началото на годината и вече струва 2 трлн. долара
(снимка: CC0 Public Domain)

Всеки декември Yahoo Finance избира „Компания на годината” въз основа на пазарно представяне и постижения през изтеклия период. За 2021 г. Microsoft взе короната с пазарна капитализация от 2 трилиона долара и 53% скок в цената на акциите си към 16 декември спрямо началото на годината.

Но хората могат да научат точно толкова от лошото, колкото и от доброто, затова Yahoo Finance излъчва и „Най-лоша компания на годината”. Оценката се базира на анкета сред аудиторията на портала.

Най-дразнеща компания се оказва Facebook/Meta. Като причини, поради които не харесват Meta, читателите изтъкват няколко основни проблема. Първият от тях е цензурата. Ограничаването на правото на изказване е противно за мнозина. Потребителите вярват, че имат право да говорят за всичко.

Фалшивата информация е втората посочена причина. Третият фактор е вредното влияние на Instagram върху психиката на децата – проблем, за който се говори постоянно в последните месеци, след като вътрешен служител на Facebook/Meta разкри, че има данни за пагубното въздействие на социалната мрежа върху преживяванията на децата и младежите, но Meta е неглижирала тези данни.

Също така голям брой потребители смятат преименуването на Facebook на Meta за „циничен” опит за промяна на имиджа.

1541 потребители взеха участие в допитването, посочва Yahoo Finance. Отворената анкeта беше публикувана в Yahoo Finance на 4 и 5 декември.

Коментар