Пада завесата пред пагубното влияние на социалните мрежи върху децата

Все повече хора забелязват пагубното влияние на социалните мрежи върху децата
(снимка: CC0 Public Domain)

Социалните медии имат тежко и дори пагубно влияние върху тийнейджърите. В последно време все повече хора забелязват това, но в същото време и официални проучвания и браншови експерти постепенно разкъсват завесата над скритата информация колко опасни може да са социалните мрежи за децата.

За разлика от повечето скандали, които потвърждават максимата „всяко чудо за три дни”, проблемът с вредното въздействие на социалните медии върху младежите продължава да вълнува целия свят. Събитията тази седмица отново насочват светлината на прожекторите върху проблема.

Продажби на наркотици

Instagram прави изключително лесно за тийнейджърите да си намират и купуват дрога, според наскоро публикуван доклад от „Проект за технологична прозрачност”. Организацията наскоро проведе разследване, при което създаде серия от фалшиви профили, за да тества предпазните мерки, които Instagram прилага за защита на младите хора от потенциално смъртоносни фармацевтични продукти. Обект на проучване бяха потенциалните покупки на „Екстази” и „Ксанакс”.

Макар че хаштаговете като #mdma са забранени в платформата*, инициативата установи, че е доста лесно тези ограничения да се заобиколят от акаунт, свързан с непълнолетно лице. Така например, за младеж би било лесно да използва термини като „mdmamolly”, за да намери хора, които продават веществото. Всъщност алгоритъмът за търсене на приложението даже улеснява намирането на подобни хаштагове, като функцията за автоматично довършване насочва търсещите в правилната посока.

Нещо повече. Ако някой последва дори само един акаунт, принадлежащ на предполагаем дилър на MDMA, алгоритъмът за препоръки на Instagram ще предложи на потребителя да последва и други подобни профили. Въпреки „насоките на общността” на Instagram, които забраняват „купуването или продажбата на немедицински или фармацевтични лекарства”, ПТП установи, че много дилъри на наркотици работят съвсем открито в платформата.

Експериментът не ПТП не е спрял дотук и е проверил как реагира Instagram на съобщения за опасната практика. Организацията твърди, че е изпратила 50 публикации до Instagram за преглед. За 36 от тях социалната мрежа е отговорила, че не са нарушили „насоките на общността”. В крайна сметка Instagram е забранила само един профил, докладван от TTP.

„Забраняваме продажбата на наркотици в Instagram. Премахнахме 1,8 милиона къса съдържание, свързано с продажби на наркотици, само през последното тримесечие. Благодарение на нашата подобряваща се технология за откриване, разпространението на подобно съдържание е около 0,05 процента от гледаното съдържание – или около 5 гледания на всеки 10 000”, отговори Стефани Отуей, говорител на Мeta, пред Engadget. „Ще продължим да работим в тази посока, … за да запазим безопасността в Instagram, особено за най-младите членове на общността”.

Психично здраве

Почти по същото време група учени призова с отворено писмо до Марк Зукърбърг Meta да бъде по-прозрачна относно изследванията си за това как Facebook, Instagram и WhatsApp влияят на психичното здраве на децата и юношите. В писмото учените приканват компанията да позволи независим преглед на вътрешната си дейност по опазване на психичното здраве на младежите.

„Вие и вашите организации имате етично и морално задължение да приведете вътрешните си изследвания относно децата и юношите в съответствие с установените стандарти за доказателства в науката за психичното здраве”, се казва в писмото. То е подписано от изследователи от университети по целия свят.

Писмото касае направените неотдавна разкрития, че Meta/Facebook много добре знае от собствени вътрешни проучвания, че Instagram е вреден за много тийнейджъри – ала въпреки това компанията е пренебрегнала проблема. Случаят бе осветлен след изявление на бивша служителка на име Франсис Хоган, която „би камбаната” за обръщане на общественото внимание към неглижирания проблем.

Данните от вътрешното проучване, за което става дума, разкриват, че Instagram е свързан с повишаване на нивата тревожност сред младежите, психически смущения, свързани с представата за себе си, самооценката.

„Наличната досега информация показва, че проучванията, проведени от изследователите на Facebook, не отговарят на стандартите, използвани от академичните изследователи, за провеждане на опити”, се казва в отвореното писмо. Освен това наличната информация е непълна, отбелязват авторите. „Meta не е направила публично достояние своите изследователски методи или данни, така че те не могат да бъдат разгледани от независими експерти”.

В писмото учените молят Meta да отвори достъпа до данните си за целите на текущи независими изследвания относно психичното здраве на подрастващите. Тревогата е, че големите технологични компании от години отказват да разкриват подобни данни. Това на свой ред прави трудно за външните експерти да изследват и разбират технологичните продукти. „Ще бъде невъзможно да се идентифицира и насърчава психичното здраве през 21-ви век, ако не можем да проучим как младите хора взаимодействат онлайн”, казват авторите.

„Защо не публикуват данните, които показват как и какво кликат децата и въобще цялостното им поведение? Мисля, че [Meta] трябва да покани изследователи, които имат необходимия опит, да им даде тези данни и да им позволи да направят анализ”, коментира Кавери Субраманиям, психолог от Калифорнийския държавен университет в Лос Анджелис.

Вторични трусове

Може да се очаква темата да продължи да вълнува обществеността в следващите дни, може би дори с нови разкрития по проблема с вредното влияние на социалните мрежи върху децата. Днес пред американския Сенат трябва да се яви Адам Мозери – ръководителят на Instagram – за изслушване по казуса. Той ще трябва да даде обяснения за защитата, която Instagram осигурява за децата и навярно част от въпросите към него ще се базират на проучването за разпространение на наркотици в социалната мрежа.

* MDMA – Метилендиоксиметамфетамин, известен още като „Екстази”, „Е” или „Molly”.

Коментар