Робот спаси два бъбрека при операция в българска болница

Операция с робот предотврати отстраняването на бъбреци заради туморни образования
(снимка: Медицински център „Доверие”)

Две сложни органоспасяващи операции с роботизираната система Да Винчи за отстраняване на туморни образувания извърши екип уролози в Медицински комплекс „Доверие” под ръководството на проф. Марин Георгиев.

Преди 43 години Лила Гюрова претърпява двустранна бъбречна операция за премахването на отливъчни камъни. Тежка и травмираща операция, която вече почти не се извършва, но тогава е била изключително иновативна в урологията. В началото на тази година, 71-годишната вече жена прави своя редовен профилактичен преглед, на който се вижда образувание на единият бъбрек.

Туморът на другия бъбрек се вижда едва след ехографски преглед по препоръка на д-р Явор Семерджиев, началник на отделението по урология в болницата. Пациентката претърпява нови две операции и на двата бъбрека. Този път с робота Да Винчи – най-модерната технология.

Допреди 5 години на пациентите с туморни образувания в бъбреците беше премахван целия орган, което е изключително инвалидизиращо, сподели проф. Марин Георгиев
(снимка: личен архив)

Първо е бил опериран левият бъбрек, туморът е премахнат и органът съхранен. Втората операция е по-сложна, тъй като размерът на образуванието е доста голям – около 5 см. Именно роботът Да Винчи позволява да бъде извършена операцията и да бъдат съхранени и двата бъбрека.

„В повечето случаи, допреди 5 години на пациентите с туморни образувания в бъбреците беше премахван целия орган, а това е  изключително инвалидизиращо”, споделя проф. Георгиев. „Здравият бъбрек донякъде поема функцията и на двата. С течение на времето, в крайна сметка се достига в някаква степен до бъбречна недостатъчност. Затова запазването на органа е изключително важно”.

Използваната технология за роботизирана хирургия позволява успешно да бъде извършена тази сложна операция, при която е отстранено голямото образувание. Запазването на органа предотвратява състоянието на бъбречна недостатъчност за пациентката.

Интервенцията е допълнително усложнена от предходната операция преди 20 години, в резултат на която са се получили тежки сраствания, много трудни за преодоляване по време на роботизираната операция.  Безопасното освобождаване на целия бъбрек трябва да се извърши бързо, за да бъде спряно за възможно най-кратко време кръвоснабдяването му – а то се налага по време на изрязване на тумора. Екипът успява да извърши отстраняването за 14 минути, което е ключов фактор за бързото възстановяване нормалната функция на органа.

Хирургичната система Да Винчи е компютърно-асистирана технология за минимално инвазивни операции. Тя дава огромни предимства, заради много по-голямата прецизност, по-малката травма, по-големия ефект в лечението и изключително бързото възстановяване.

Коментар