Facebook обеща смекчаване на цензурата

Facebook коригира своята политика за цензуриране на публикациите от потребители на мрежата. По-точно, компанията смекчава цензурата, като добавя в нея оценка за информативност на публикациите, става ясно от официалното съобщение.

Социалната мрежа вече ще показва повече от изображенията и текстовите материали, които обикновено се премахваха, заради нарушаване на правилата. Ще се взима предвид дали публикуваното от потребителите съдържание е информативно за останалите.

Не се съобщава кога точно промените ще влязат в сила. От компанията посочват единствено, че това ще стане в близките няколко седмици.

Миналия месец модераторите на Facebook премахнаха снимка от войната във Виетнам, публикувана в мрежата от норвежкото издание Aftenposten. Оригиналната снимка с обгорено от напалм момиченце е направена през 1972 г., а нейният автор бе удостоен с наградата Пулицър.

След изтриване на снимката, норвежките потребители осъдиха бурно цензурата във Facebook, като към протестите се присъедини и министър-председателят Ерна Сулберг. Предполага се, че този скандал е провокирал предстоящите промени в социалната мрежа.

Коментар