Марк Зукърбърг разтревожен от слуховете за цензура

Facebook започва разследване дали администратори на мрежата цензурират консервативните мнения в лентата с новини. Инициативата е на самия шеф на компанията – Марк Зукърбърг.

Той коментира на страницата си, че всеки потребител може да изказва своето мнение в мрежата. „Смятаме, че светът ще стане по-добър, когато хора с различни убеждения и идеи имат възможност да ги обменят свободно помежду си”, казва Зукърбърг. По неговите думи, именно тази възможност прави социалните мрежи уникален продукт.

По-рано тази седмица се появиха информации, че администратори на Facebook, отговорни за лентата с препоръки Topic Trends, цензурират съобщенията с консервативен характер. „Отнасяме се много сериозни към такива съобщения, поради което започнахме разследване”, уточнява Зукърбърг.

Според публикация в Gizmodo, бивши служители на Facebook, работещи по Topic Trends, признават, че регулярно са филтрирали съобщения и потребители с консервативни виждания. Така например, в лентата с препоръки за американските потребители не са допускани съобщения за дейността на републиканците Мит Ромни и Ранд Пол.

Нещо повече, т.нар. куратори на новини твърдят, че са получавали инструкции да включват определени анонси в препоръките, дори ако свързаните с тях събития са били слабо популярни в мрежата.

В отговор на критиките, вкл. от висши политици, Марк Зукърбърг заяви, че няма никакви доказателства за цензуриране на съобщения във Facebook. Той покани водещи политици и обществени деятели от консервативното крило на лична среща, за да дискутират възникналата ситуация и текущото разследване.

Коментари по темата: „Марк Зукърбърг разтревожен от слуховете за цензура”

добавете коментар...

  1. ха

    Какъв консевративен характер е цензуриран? Че се трият постове в които се говори за русенско варено ли?

  2. Аркан

    Кога ли потребителите на Facebook ще осъзнаят безмислието от използването на подобни “социални мрежи”?

  3. Rundstedt

    Съобщения с “консервативен характер” (!?)

  4. Nik

    Бате този вирус така наречен FACEBOOK тепърва се развива.Трудно ще бъде потушен.

  5. Anonymous

    Време беше за цензората и дано скоро доиде и края на тоя тъп вирус facebook 😉

Коментар