Разходите за корпоративни ИТ се изместват към облака

Преходът към облака се ускори през последните две години покрай пандемията
(снимка: CC0 Public Domain)

Корпоративните ИТ разходи за публични облачни решения ще изпреварят харчовете за традиционните ИТ продукти през 2025 година, прогнозира доклад на анализаторската компания Gartner.

Експертите смятат, че тенденцията за преминаване към облака ще засегне корпоративни ИТ категории като софтуер, инфраструктурен софтуер, услуги за бизнес процеси и системна инфраструктура. До 2025 г. над половината (51%) от корпоративните ИТ разходи в тези четири сегмента ще бъдат за публични облачни решения, спрямо 41% през 2022 г.

Освен това в края на разглеждания период почти две трети (65,9%) от разходите за софтуерни продукти ще бъдат насочени към облачни технологии, в сравнение с 57,7% тази година.

„Преминаването към облака се ускори през последните две години поради пандемията от Covid-19. По този начин организациите отговориха на новата динамика в бизнеса и обществото”, коментира Майкъл Уорилоу, вицепрезидент по изследвания в Gartner.

Според него, доставчиците на услуги и технологии, които не могат да се адаптират към нарастващия темп на усвояване на облака, рискуват да загубят актуалност или в най-добрия случай ще бъдат принудени да се насочат към по-малко обещаващи пазари.

Изчисленията на Gartner за 2022 г. сочат, че традиционните ИТ продукти ще заемат 58,7% от корпоративния пазар, но растежът им ще бъде много по-слабо изразен, отколкото този на облачните разходи.

Анализаторите очакват корпоративните ИТ разходи да се преместват в облака, като надхвърлят 1,3 трилиона долара през 2022 г. и се покачат до близо 1,8 трилиона долара през 2025 г.

В бъдеще натискът на облачните продукти върху традиционните ИТ ще се засили чрез въвеждането на нови технологии, включително разпределен облак (Distributed Cloud). Много от тези иновации допълнително ще размият границите между традиционните и облачните решения, казват експертите.

Коментар