Корпоративният софтуер с най-висок ръст в ИТ разходите

Пазарът на облачен софтуер вече е по-голям от този на необлачните решения
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните ИТ разходи ще нараснат с 5,1% тази година до близо 4,5 трилиона долара, прогнозира анализаторската компания Gartner. Най-много ще се повишат разходите за корпоративен софтуер, ИТ услуги и центрове за данни.

Сегментът на корпоративния софтуер ще отбележи най-висок ръст – от 11%, достигайки $672 милиарда, най-вече благодарение на облачните решения. За първи път пазарът на облачен софтуер надвиши необлачния по обем още през 2020 г. Според Gartner, до 2025 г. разликата вече ще бъде двойна. Облакът ще осигури почти целия ръст в разходите за корпоративен софтуер през 2022 г., тъй като организациите все повече разчитат на SaaS решения (софтуер като услуга).

Като най-голям пазар за ИТ разходи през 2022 г. се очертават комуникационните услуги – те ще достигнат 1,46 трилиона долара, което е ръст от 1,3% в сравнение с 2021 г.

Пазарът на управлявани и консултантски ИТ услуги може да се превърне във втория по големина по ръст на разходите тази година. Очаква се този сегмент да добави 7,9% (достигайки 1,28 трилиона долара) за една година, тъй като предприятията все повече разчитат на помощта на външни консултанти при прилагането на облачни стратегии.

Близо 814 милиона долара (+3,3% на годишна база) ще бъдат изразходвани за оборудване и това е единственият сегмент, който се очаква да спадне през 2023 г. Решенията за центрове за данни “затварят” рейтинга на разходите през 2022 г. с 226 милиарда долара (+4,7% за годината).

През следващите няколко години повечето от големите организации ще наемат външни консултанти, за да разработят своята облачна стратегия, прогнозира Gartner. Тази тенденция се дължи на пропуските в уменията, падащите реални заплати и войната за таланти.

През 2022 година ИТ директорите (CIO) най-накрая ще престанат да губят времето си за краткосрочни и временни проекти и отново ще се съсредоточат върху дългосрочните стратегии, отбелязват анализаторите.

Коментар