Европа планира собствена мрежа за сателитен интернет

ЕС се включва в надпреварата за сателитен интернет със собствен проект
(снимка: OneWeb)

Европейският съюз разкри в понеделник план за изграждане на сателитна система на ниска околоземна орбита, която ще осигури широколентов достъп до интернет. Това ще намали зависимостта на блока от чуждестранни компании и ще защити ключовите комуникационни услуги и данни от външна намеса.

Стойността на проекта се оценява на 6,8 милиарда евро с финансиране както от публични, така и от частни източници, съобщи Блумбърг. Европейската комисия планира да отпусне 2,4 милиарда евро от бюджета си за изпълнението на проекта в периода от 2022 до 2027 г., а останалите средства ще дойдат от страните-членки, Европейската космическа агенция и частни компании. Очаква се програмата да стартира през следващата година.

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви пред френския телевизионен канал BFM, че Европа трябва да има собствено съзвездие от интернет сателити. По думите му, реализацията на проекта ще спомогне за укрепване на киберсигурността и стабилността на телекомуникационната инфраструктура на страните от ЕС, като същевременно ще осигури високоскоростен широколентов достъп на жителите на Европа и Африка.

Понастоящем този сегмент е доминиран от американската SpaceX на Илон Мъск, която изстреля около 2000 интернет сателита, изграждайки глобалната мрежа Starlink. Компанията има предимство пред други доставчици, поради възможността да използва собствени ракети за многократна употреба за изстрелване на сателити.

Основателят на Amazon Джеф Безос също планира да изгради подобна сателитна система, наречена Project Kuiper. Стартиращата компания OneWeb, която беше закупена от правителството на Обединеното кралство след фалит, може да стане конкурент на американците в Европа.

Сега OneWeb е част от консорциум, който включва индийския конгломерат Bharti Global, японската SoftBank Group и френския сателитен оператор Eutelsat SA. Консорциумът вече изведе в орбита две трети от планираните за първоначалната фаза на разгръщане на съзвездието общо 648 спътника.

Коментар