Задават се регулации на зарядните станции за е-коли

Изграждането на зарядните станции за електромобили е неравномерно в момента
(снимка: CC0 Public Domain)

Автомобилната индустрия в Обединеното кралство призова за създаване на държавен орган, който да надзирава цените за зареждане на електрически автомобили и наличието на станции за зареждане.

Ръстът в продажбите на електрически превозни средства изпреварва изграждането на пунктове за зареждане, заяви Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT). В становището, за което съобщава BBC, се казва, че е необходим регулатор, който да следи пазара.

През десетилетието между 2011 и 2021 г. броят на станциите за зареждане на електромобили в Обединеното кралство е скочил от около 1500 до повече от 48 000, според данни от индустрията. Но между 2019 и 2021 г. броят на електрическите автомобили на пътя е нараснал много по-бързо, отколкото се увеличава броят на точките за зареждане.

Освен това разгръщането на станциите е неравномерно: в някои региони се появяват много пунктове, а другаде остават недостатъчно. Затова SMMT призова правителството да създаде нов регулатор „Ofcharge” – Агенция по зареждането.

Електрическите превозни средства се разглеждат като начин за намаляване на емисиите на парникови газове от транспорта. Тъй като в някои страни този вид транспорт вече е доста популярен, вече се наблюдава и ръст на „вторичния” пазар – на употребяваните електрически автомобили. И двата сегмента обаче зависят от наличието на инфраструктура за зареждане.

Липсата на тази инфраструктура обезсърчава желаещите да си купят електромобил, защото хората се притесняват, че при по-дълго пътуване могат да останат без „гориво” посред път. Това е една от причините, поради които по-голямата част от автомобилите с електрическо задвижване всъщност са хибриди.

Коментари по темата: „Задават се регулации на зарядните станции за е-коли”

добавете коментар...

  1. Генчо

    Ако искаш нещо да замре, създай регулатор… Offcharge…

Коментар