Роботи ще обслужват центровете за данни

Бъдещето на центровете за данни е роботизирано, без обслужващ персонал
(снимка: NTT)

Японската компания NTT Communications подготвя роботи, които могат да поемат част от задачите по обслужване на центрове за данни. В бъдеще операторът допуска появата на безлюдни центрове за данни – напълно лишени от хора.

Поддържането на център за данни е скъпа задача, като значителна част от разходите идват от обслужващия персонал, отбелязва NTT. Компанията очаква, че с увеличаване на броя на центровете за данни, роботите ще подобрят ефективността и безопасността на обслужването на клиентите и ще съкратят разходите за експлоатационни съоръжения.

Глобалната пандемия Covid-19 показа колко по-удобно би било да има роботи, които не могат да се заразят – на обектите с роботи не са необходими нито сложна дезинфекция, нито други предпазни мерки.

Роботът на NTT (SEED-R7 от THK) е торс на колела с две ръце, всяка с по три пръста, съобщи Datacenter Dynamics. Засега машината не може да се справи с по-сложна работа, например обслужване на кабели в сървърни стаи, а се използва като рецепционист.

Система за разпознаване на лица идентифицира регистрирани посетители, а в паметта на робота се съхранява етажен план с предварително зададени маршрути, което му позволява да придружават хората до местоназначението им.

Освен това роботът може да открива проблеми с качеството на храната и почистването, но NTT не споделя подробности. Известно е също, че роботът може да се управлява дистанционно.

В бъдеще компанията възнамерява да създаде системи, способни да вземат самостоятелни решения по редица въпроси. Крайната цел е напълно да се премахне нуждата от редовен персонал, но операторът казва, че това ще изисква значителен технологичен скок.

И други компании постепенно се опитват да оборудват центровете за данни с роботи. Още през 2020 г. Switch обяви, че разработва роботи Sentry за патрулиране и защита на периферни центрове за данни, които компанията възнамерява да продаде на други оператори.

Nova предлага да се използват модифицирани кучета роботи Spot от Boston Dynamics за същата цел. Малко по-практични са роботизираните ръце на Alibaba, които могат да заменят самостоятелно устройствата в системите за съхранение, както и системите на TMGcore, които заменят цели сървъри.

Коментар