Бош с важна придобивка за автоматизирано шофиране

Бош вече разполага с всички компоненти на решенията за автоматизирано шофиране
(снимка: Bosch / Atlantec)

Бош придоби компанията Atlatec GmbH, за да разшири експертизата си в автоматизираното шофиране и да укрепи позициите си на пазара. Базирана в Карлсруе, Германия, Atlatec ще стане част от подразделението Интердисциплинарни компютърни решения на Бош.

Atlatec е един от най-иновативните световни доставчици на дигитални карти с висока резолюция за подпомагане на водача и автоматизирано шофиране. За компанията, която се отдели от Технологичния институт в Карлсруе през 2014 г., работят около 25 души в Германия, Япония и САЩ.

„Бош става единствената компания, която може да предложи на клиентите си всички необходими компоненти за автоматизираното шофиране – от задвижващите механизми и сензорите до софтуера и картите”, коментира сделката Матиас Пилин, президент на подразделението за интердисциплинарни компютърни решения.

Двете компании вече са подписали договора за придобиването, което подлежи на одобрение от антитръстовите органи. Стойността на сделката не се съобщава.

Дигиталните карти с висока резолюция играят съществена роля за осигуряване на безопасни и комфортни автоматизирани функции за шофиране. Atlatec предлага всички необходими компоненти за картографиране: портфолиото включва не само запис и обработка на данни, но и създаване на самите карти, както и съответния контрол на качеството.

Наред с бордовите сензори, включващи радарна, видео и ултразвукова технология, и дигиталните карти са незаменим сензор за автоматизираното шофиране. Те съдържат информация за обкръжението на автомобила и пътната обстановка, която далеч надхвърля обхвата на засичане на бордовите сензори. За създаване на карти Atlatec разработи мащабируемо решение със собствена сензорна кутия и свързан софтуер.

Събраните необработени данни се анализират с помощта на изкуствен интелект (AI) и се обогатяват с важна информация за пътните знаци и остротата на завоите, както и със структурни характеристики като трамвайните релси. Тъй като алгоритмите на AI се обучават непрекъснато, процентът на характеристиките на пътя и околната среда, открити от AI, нараства непрекъснато. Въз основа на информация от картата, автономният автомобил може, например, да регулира навреме скоростта си преди остър завой.

За Бош автоматизираното шофиране е стратегическа бизнес сфера. Със системите за подпомагане на водача и съответната сензорика, компанията положи основите за всички нива на автоматизация.

Бош прилага двустранен подход. От една страна, с цел да направи шофирането по-безопасно и по-спокойно, компанията разработва решения за личните автомобили с фокус върху подпомагането на водача и върху частично и условно автоматизираните системи (от 1 до 3 ниво на SAE). От друга страна, развойният екип на Бош създава и решения за по-високите нива на автоматизация, с фокус върху фирмените автопаркове и новите оперативни модели.

По-специално в логистичния сектор, компанията вижда атрактивни приложения и огромен бизнес потенциал за автоматизираните системи за шофиране от ниво 4 на SAE. Освен това, Бош вече подготви за серийно производство автоматизираното паркиране с камериер – първата автономна функция за шофиране, която изобщо не се нуждае от водач.

Коментар