Затвор за транзакции с криптовалута в Китай

Транзакциите с криптовалута в Китай ще се наказват с глоби и лишаване от свобода  
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай въведе наказателна отговорност за всякакви транзакции с криптовалута – нарушителите ще бъдат хвърлени в затвора и глобени. Върховният народен съд постанови, че транзакциите с цифрови активи се квалифицират като „незаконно набиране на средства”. Съдебното решение проправя пътя за наказателно преследване на потребители, които извършват транзакции с криптовалута.

Въпреки че Народната банка на Китай и редица други отдели постановиха още през септември 2021 г., че крипто-транзакциите са незаконни, всъщност нямаше наказание за тях. Решението на Върховния съд официално ги третира като престъпление и определя наказанията, чийто размер ще зависи от размера на средствата, участващи в сделките, но лишаването от свобода е неизбежно във всички случаи.

По-конкретно, в решението от четвъртък се посочва, че заподозрените ще бъдат преследвани по член 176 от Наказателния кодекс на Китай, който предвижда от 3 до 10 години затвор и глоба от еквивалента от 7900 до 79 000 долара, в зависимост от тежестта на престъплението. Съответните изменения ще влязат в сила от 1 март тази година.

По-рано ръководителят на Tesla Илон Макс предположи, че тежката борба срещу криптовалутите в Китай до голяма степен се дължи на прекъсванията в доставките на електроенергия, наблюдавани в страната миналата година поради голямото натоварване на мрежите, което бе причинено от работата на фермите за копаене на криптовалута.

Самите власти обясняват забраната за транзакции с криптовалути със сложността на техния контрол и възможността да се използват за пране на пари, укриване на данъци и спонсориране на терористи.

Коментари по темата: „Затвор за транзакции с криптовалута в Китай”

добавете коментар...

  1. мхм

    и как ще разберат кой прави транзакции ще трябвя да спрат нета

Коментар