TSMC търпи спадове от прекъсване на тока в Тайван

Производството на TSMC в Тайван претърпя спадове от прекъсване на тока
(снимка: TSMC)

Тайванският производител на чипове TSMC съобщи вчера, че редица негови заводи в страната са претърпели малки „спадове в мощността”, след като големи части от острова бяха засегнати от прекъсвания на тока. Сега компанията, която е най-големият договорен производител на чипове в света, проверява щетите и изследва дали има „някакво действително въздействие”.

Много от големите градове в Тайван бяха засегнати от масовото прекъсване на електрозахранването в четвъртък сутринта. Случката доведе до хаос по пътищата. Сирени екнаха над градовете, съобщават местните медии. Според първите съобщения, засегнати са около пет милиона домакинства.

Прекъсването започна след 9 часа сутринта местно време. Най-засегнати са столицата Тайпе, както и градовете Синчу и Гаосюн на юг, съобщи тайванският Liberty Times.

Инцидентът е причинен от проблем в електроцентралата „Хсинта” в Каосюн, съобщи държавната електрическа компания Taiwan Power Company в публикация във Facebook. Неизправността е довела до спиране на близката подстанция. По-късно сривът, засегнал южната част на Тайван, се отрази и на централните и северните региони на острова.

Мащабното прекъсване на електрозахранването съвпадна с посещението в Тайван на бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпео. Той е отявлен критик на Китай, който твърди, че самоуправляващият се Тайван е част от китайската територия. Официални представители на Китай дадоха да се разбере, че страната е гневна от визитата на американската делегация в Тайван.

„Опитът на САЩ да покаже подкрепа за Тайван ще бъде напразен, независимо кого изпращат”, каза в сряда говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин. „Китайският народ е твърдо решен да защитава националния си суверенитет и териториалната си цялост”.

Taiwan Power Company страда от кибератаки почти всеки ден, написа Ройтерс, като се позова на Taiwan News и цитирания от изданието председател на компанията Янг Уей-Фуу.

Коментари по темата: „TSMC търпи спадове от прекъсване на тока в Тайван”

добавете коментар...

  1. Гост

    А, какво ще стане, когато им свършват складовите наличности на редки метали? Китай или Русия ще изберат.

Коментар