5 технологии, които промениха военните конфликти

В последните десетилетия военните технологии напреднаха неимоверно
(снимка: CC0 Public Domain)

Военните технологии изминаха дълъг път от времето на лъка и стрелите. Напредъкът в технологиите доведе до по-бързи самолети, лазерно насочвани оръжия и дронове, носещи бомби.

Тактиката и стратегията на военните конфликти се промениха много с навлизането на новите технологии и по-специално пет от тях…

Дронове

Бойните дронове, наричани още безпилотни летателни апарати, позволяват на войските да разполагат оръжия по време на конфликти, като същевременно остават на безопасно разстояние на хиляди мили от предните линии, отбелязва Популярна механика. По този начин не е застрашен животът на пилотите, което помага на военните да ограничат броя на жертвите в битка. Днес дроновете са на въоръжение в повечето развити страни, включително Русия и САЩ, а също и в Турция, която ги продава и на други страни.

Бойните дронове предотвратяват загубата на хора-пилоти
(снимка: CC0 Public Domain)

Подводници

Подводниците направиха революция в морската битка, като позволиха на военните да атакуват вражески кораби, като остават извън обхвата на радара. Първата успешна атака с подводница срещу военен кораб се случи по време на вътрешните граждански конфликти в Америка, които продължиха от 1861 до 1865 г. През февруари 1864 г. подводницата на Конфедерацията CSS H.L. Hunley потопи американския кораб Housatonic във водите на Южна Каролина.

Подводниците направиха революция в морските битки
(снимка: CC0 Public Domain)

Ядрено оръжие

Ядрените бомби са най-разрушителните оръжия на човечеството. Силата на тези бойни глави идва от ядрени реакции, които отделят огромни количества енергия. Първото в света ядрено оръжие, или атомна бомба, е създадено от физици, работещи по проекта Манхатън по време на Втората световна война. През август 1945 г. две атомни бомби бяха хвърлени върху Хирошима и Нагасаки в Япония и убиха хиляди невинни хора.

Ядреното оръжие е най-разрушително, но се явява и възпиращ фактор
(снимка: CC0 Public Domain)

Стелт самолети

Стелт самолетите, както подсказва името им, помагат на пилотите да бъдат по-малко видими в небето. Самолетите не могат да бъдат направени напълно невидими за радарите, но стелт използва редица усъвършенствани технологии за намаляване на отраженията на самолета в радиочестотния и инфрачервения спектър. Стелт технологията увеличава шансовете за успешна атака, тъй като е по-трудно за враговете да открият самолетите, да ги проследят и да се защитят от тях.

Стелт самолетите са трудни за откриване, проследяване и унищожаване
(снимка: CC0 Public Domain)

Дистанционно управление на щурвала

Тази технология, наричана още „Fly-by-wire”, заменя ръчното управление на полета с електронен интерфейс, който използва компютърно генерирани сигнали, предавани по проводници, за преместване на механизмите за управление. Въвеждането на „Fly-by-wire” в самолетите подобри точността на компютърното насочване и контрол. Например, тези системи могат автоматично да стабилизират полета на самолета, без да се налага ръчно управление.

Коментар