Нов удар по чип индустрията – задава се недостиг на неон

Полупроводниковата индустрия вече се сблъсква с по-високи цени на неона и очаква дефицит
(снимка: CC0 Public Domain)

Последните събития в Украйна могат да окажат допълнителен натиск върху глобалното производство на чипове, което вече е силно засегнато от пандемията. На Украйна се падат около 50% от световните доставки на неон, който е незаменим при производството на микросхеми.

Много от световните производствени индустрии вече изпитаха пълния ефект от недостига на чипове, забавянето на доставките и нарастващите разходи за материали. По-специално, автомобилните компании многократно бяха принуждавани да спират производството.

Анализатори и играчи от индустрията, включително American Applied Materials и Intel, казват пред Financial Times, че трудностите ще продължат поне до 2023 г. През следващите 4 години се очаква търсенето на суровини да нарасне с една трета – много изпълнители на поръчки за чипове, начело с TSMC, планират да увеличат производството. Но благородните газове, необходими за производството, могат да се превърнат в сериозен проблем.

След украинските събития през 2014 г. цените на неона скочиха с 600%. Сега производителите казват, че могат да използват резервите, но активното търсене на доставчици извън Източна Европа засилва дефицита и повишава цените не само на неона, но и на други промишлени газове, включително криптон и ксенон.

Делът на Украйна в световните доставки на криптон е 40%, а според Цунео Дате, ръководител на японския доставчик на газ Daito Medical Gas, до края на януари цената на криптона се е повишила от 200-300 йени (1,73-2,59 долара) до 1000 йени ($8,64) за литър – дори преди началото на военните събития.

Сега, след започването на войната в Украйна, ситуацията се влоши и японската компания вече е принудена да отмени поръчките на някои клиенти.

Глобалните доставчици си направиха изводи от събитията през 2014 г., увеличиха запасите и предприеха диверсификация на източниците, което донякъде облекчи напрежението на световния пазар. През 2016 г. мултинационалната компания Linde инвестира 250 милиона долара в съоръжение в Тексас, но кризата вече се задълбочи.

Президентът на изданието Gas Review Йошики Коидзуми отбеляза, че доставките на неон, криптон и ксенон намаляват значително, а производителите на чипове и търговските компании увеличават поръчките, осъзнавайки, че в бъдеще няма да могат да получат толкова, колкото им трябва. Анализатори от Deutsche Bank твърдят, че запасите обикновено стигат за 3-4 седмици.

Ким Йън-Ву, технически анализатор в корейската SK Securities, коментира, че големи играчи като Samsung и SK Hynix могат да намерят алтернативи на някои газове, но се очаква недостиг на неон и криптон. Газови смеси, съдържащи неон, се използват в лазерните системи за производството на полупроводници. Ще бъде изключително трудно да се откажат украинските доставки, тъй като неонът трябва да бъде пречистен до ниво от 99,99%, а този сложен производствен процес може да бъде осигурен едва от няколко компании по света – и една от тях се намира в Одеса.

Холандската ASML, която произвежда оборудване за производство на чипове, вече заяви, че търси алтернативи на украинските доставки. Японските Renesas и Rohm обявиха, че или са намерили доставчици на други пазари като Китай, или са натрупали достатъчно неон. Samsung и SK Hynix имат производство в Китай, така че тази криза няма да ги засегне, а влиянието на украинските събития в краткосрочен план ще бъде минимално.

Но анализаторите от TrendForce са песимистични. Според тях, дори ако се появят алтернативни източници, ще е необходимо да се осигури сертифициране, което ще отнеме до шест месеца, а това ще предизвика нов недостиг, който отново ще има отрицателно въздействие върху автомобилната индустрия.

Коментар