Европа заделя милиарди евра за производство на чипове

ЕС ще се опита да намали зависимостта си в чиповете от САЩ и Азия
(снимка: CC0 Public Domain)

Държавите от ЕС ще могат да си осигурят по-лесно финансиране за „първи по рода си” фабрики съгласно план на Европейската комисия, оценяван на милиарди евро. Той бе представен във връзка със стремежа за стимулиране на производството на чипове и намаляване на зависимостта на блока от американските и азиатските компании.

Ходът на Европейския съюз изглежда като реплика на идеята на САЩ за „Закон за чиповете”, който предвижда 52 милиарда долара финансиране за повишаване на конкурентоспособността спрямо Китай. И двата хода стават факт на фона на глобален недостиг на чипове и затруднения по веригата на доставки, създаващи хаос за производителите на автомобили, доставчиците на здравни услуги, телекомуникационните оператори и много други производители.

Европейският закон за насърчаване на фабриките за полупроводници ще осигури 15 милиарда евро „допълнителни публични и частни инвестиции до 2030 г.”, по думите на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, цитирана от Channel News Asia.

„Това ще дойде като допълнение към 30 милиарда евро публични инвестиции, които вече са планирани в NextGenerationEU, Horizon Europe и националните бюджети. Въпросните средства ще бъдат съчетани с допълнителни дългосрочни частни инвестиции”, допълва тя.

Фон дер Лайен посочи още, че специално за иновативните фабрики за чипове блокът ще облекчи правилата си за отпускане на държавна помощ. Тези норми по принцип целят предотвратяване на незаконни и несправедливи субсидии, отпускани от страните-членки за частни компании.

„Ние адаптираме нашите правила за държавна помощ при строги условия. Това ще осигури – за първи път – публична подкрепа за европейските „първи по рода си” производствени мощности, които ще са от полза за цяла Европа”, поясни председателят на ЕС.

Intel приветства анонса на ЕС, призовавайки властите от двете страни на Атлантическия океан да обединят усилията си. „В момента обмисляме значително увеличаване на нашето европейско присъствие и очакваме, че Законът за чиповете в ЕС ще улесни тези планове”, се казва в изявление на компанията.

Коментари по темата: „Европа заделя милиарди евра за производство на чипове”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Ех ****. Не били правели къщи на бедните хора. Първо в Европа няма бедни. Ако има обикновено става въпрос за мизерници от няй-висока класа.

    И второ, на бизнеса не му е работа да се занимава с бедни. Има си държавни, социално организации пр. ***.

  2. aquadude

    реално като са замисли човек имат толкова много пари в излишък, отсявайки от това което са откраднали разбира се, но не го влагат за бездомните, за екологично производство, за къщи на бедните хора(не мазни цигани и черни мързеливи печки), а отново за бизнеса….

  3. Фофу

    Йордан пак нещо не е доволен. Че то повече хардуер ще значи и повече софтуер, демек лигави програмистчета дето ще да си клатят краката.

  4. Копейкин

    Всички бързо напишете “О, не, Бил Гейтс! Не ни чипирай повече!”

  5. Йордан

    Защо само толкова малко? Нека напечатат няколкостотин трилиона евро, за да има някакъв шанс европейците да сме поне малко конкурентноспособни с американци и китайци.

Коментар