Continental обособява звено за автономни автомобили

Continental насочва инвестиции към системите за автономно управление на автомобилите
(снимка: Continental)

Германският производител на системи за автомобили Continental се готви да обособи своя фирма, специализирана на автономните превозни средства. Компанията ще оперира независимо и евентуално може да излезе на фондовата борса.

Поделението за автономна мобилност на Continental най-вероятно ще стане самостоятелно юридическо лице от началото на 2023 г., съобщи Financial Post. Според финансови и корпоративни специалисти, „има първоначални съображения за евентуално първично публично предлагане”.

Все пак от Continental посочват, че сътрудничеството на отделните бизнес-единици, намиращи се под един покрив, продължава да е с най-висок приоритет и че „в момента не се планират по-нататъшни стъпки”.

Миналата година Continental обособи в самостоятелно юридическо лице своя бизнес със задвижващи системи. Новата фирма бе наречена Vitesco. В началото на тази година път компанията започна сътрудничество с производителя на роботи Volterio. Общото им начинание е свързано с разработване на робот за автономно зареждане на електромобили.

Частично IPO на бъдещия бизнес с със системи за автономна мобилност би имало смисъл, смятат експертите. То може да предизвика голям интерес сред инвеститорите и да повиши стойността на групата като цяло.

Коментар