Samsung прави нов материал от изхвърлени рибарски мрежи

Новите Galaxy устройства ще използват пластмаса от изхвърлени рибарски мрежи
(снимка: Samsung)

Корейският производител Samsung разработва материал, който дава нов живот на пластмасите, изхвърлени в океана. Компанията интегрира пластмасите в изработката на различни устройства от семейството Galaxy.

Използването на този материал, изработен от преработени изхвърлени рибарски мрежи, е част от концепцията Galaxy for the Planet, в рамките на която Samsung намалява отпечатъка върху околната среда и насърчава по-устойчив начин на живот със семейството устройства Galaxy.

Samsung ще включи преработени пластмаси, изхвърлени в океана, в цялата си продуктова гама, като ще започне с новите устройства Galaxy – тяхната премиера е на 9 февруари. С тези устройства Samsung демонстрира воля да премахне пластмасите за еднократна употреба и да разшири използването на други екологично съобразени материали като рециклирани след потребление материали (PCM) и рециклирана хартия.

Когато чуят „пластмаса, изхвърлена в океана”, хората вероятно си представят бутилка от вода или пликче от магазина за хранителни стоки, носещи се по повърхността на водата. Но има и скрита заплаха – 640 000 тона риболовни мрежи, които се изоставят и изхвърлят всяка година, отбелязва Samsung.

640 000 тона риболовни мрежи се изоставят и изхвърлят всяка година
(снимка: Samsung)

Изоставени в океаните, тези „мрежи-призраци” са отговорни за заплитането на представителите на флората и фауната, увреждат коралови рифове и естествени местообитания и дори се озовават в ресурсите за храна и вода. Изхвърлените риболовни мрежи нарушават финия баланс в  природата, и то с тревожно висока скорост.

Събирането и повторното използване на тези мрежи са жизненоважни първи стъпки в поддържането на океаните чисти, както и за запазването на планетата. Със своята инициатива Samsung дава нов живот на изхвърлените риболовни мрежи, които иначе биха се превърнали в опасен отпадък.

Коментар