Съветват Европа да се върне към атомната енергия

В момента ЕС няма консенсус по отношение на ядрената енергия
(снимка: CC0 Public Domain)

С поредно съобщение в Twitter шефът на Tesla и SpaceX Илон Мъск посъветва Европа да „рестартира” своите атомни електроцентрали в интерес на националната и международната сигурност.

„Надявам се сега е съвършено ясно, че Европа трябва да отвори отново спящите атомни електроцентрали и да увеличи мощността на съществуващите. Това е „критично” за националната и международната сигурност”, заяви Илон Мъск.

Според него, страховете от ядрената енергетика са преувеличени. Мъск казва, че е готов „пред телевизията” да яде храна, отглеждана в близост до атомна електроцентрала.

„Направих това в Япония преди много години, малко след Фукушима. Рискът от радиация е много, много по-нисък, отколкото хората си мислят”, коментира той.

В момента в Европейския съюз няма консенсус по отношение на ядрената енергия. Германия планира да затвори всички работещи в страната атомни електроцентрали до края на тази година.

Франция, от друга страна, планира да построи редица нови атомни електроцентрали, въпреки че доскоро възнамеряваше да се откаже от мирния атом.

Коментари по темата: „Съветват Европа да се върне към атомната енергия”

добавете коментар...

  1. Айнур

    Язък за фанфарите. Онуй нервното лапе, съвсем ще пречатка.

Коментар