Британски шефове на Huawei подадоха оставки

Британските мениджъри на Huawei не одобряват мълчанието на компанията за Украйна
(снимка: CC0 Public Domain)

Двама директори от офиса на Huawei във Великобритания подадоха оставки заради позицията на компанията относно конфликта в Украйна. Сър Андрю Кан и Сър Кен Олиса смятат, че „неуспехът на фирмата бързо да осъди руската инвазия” е направил техните позиции „несъстоятелни”, съобщи BBC.

Huawei Великобритания благодари и на двамата мъже за техните „безценни напътствия”. На въпроса дали Huawei ще продължи бизнес-отношенията си с Русия компанията отговори лаконично: „Не коментираме повече”.

Според изнесената информация, и двамата директори смятат, че Huawei е трябвало бързо да осъди Русия заради случващото се в Украйна. Те са на мнение, че макар това да е сложна ситуация за компанията, позицията ѝ е в противоречие с очакванията им като директори на борда в Обединеното кралство.

Новината за оставките идва в момент, когато САЩ предупреди китайските компании да не нарушават ограниченията за износ на технологии за Русия. Китай се въздържа от участие в резолюцията на ООН, осъждаща действията на Русия, но правителството наскоро изрази „съжаление” за военните действия, като заяви, че е изключително загрижено за вредите за цивилните граждани.

Междувременно министърът на търговията Джина Раймондо каза пред Ню Йорк Таймс, че Вашингтон може да предприеме „унищожителни” действия срещу китайски компании, които се противопоставят на санкциите срещу Русия. Това би станало чрез забрана за американско оборудване и софтуер, необходими за производството на китайските продукти.

Русия „със сигурност ще ухажва други страни, за да прекратят нашите санкции и контрола върху износа”, каза Раймондо пред американската медия.

САЩ и без друго е в напрегнати отношения с Китай още от 2020 г., когато администрацията на Доналд Тръмп състави „списък с юридически лица” от азиатската страна, на които се забрянява да придобиват технологии от американски компании без одобрение от щатското правителство.

Първа в този списък попадна Huawei. По това време правителството на Тръмп обяви, че Huawei представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

Коментар