Производители на роботи се съдят за патенти

Бързото развитие и внедряване на роботите в индустрията доведе и до съдебни спорове
(снимка: CC0 Public Domain)

Норвежкият производител на складови роботи AutoStore възнамерява да обжалва новото решение на щатския федерален съд в продължителния и разгорещен съдебен спор с Ocado относно патенти за технологии за складова автоматика.

Съдебният спор между двете фирми се вихри от 2020 година насам и се развива на три територии – САЩ, Великобритания и Германия. Новото решение потвърди първоначалната теза на главния съдия по административно право от декември, която обяви три от четирите патента на AutoStore за невалидни и заяви, че четвъртият не е бил нарушен от Ocado.

В края на 2020 г. AutoStore започна масирана маркетингова кампания за два нови продукта: складов робот на име Blackline и софтуер, наречен Router. Според Ocado, и двата продукта нарушават нейни интелектуални права. Изненадващо обаче AutoStore подаде иск в съда, твърдейки, че Ocado е нарушила патенти на AutoStore.

Интересен елемент от съдебната битка бе наблюдаван през януари тази година, отбелязва Ройтерс. След съдебно решение на съда в Германия AutoStore обяви, че „съдът в Мюнхен спря производството, заведено от Ocado, за да предотврати продажбата на един от роботите на AutoStore в Германия”. По-късно обаче съдът в Мюнхен посочи, че норвежката фирма „не е представила коректно гледището на съда”.

По-конкретно, изречение в изявлението на Autostore – „възгледът на съда е, че Ocado се опитва да претендира за технология, която не е изобретила” – не е правилно, поясни говорител на съда. Темата за изобретението или неизобретението изобщо не е била част от изслушването, добави тогава говорителят.

Сега Ocado приветства новото съдебно решение на САЩ, „което изчерпателно потвърждава първоначалните констатации на съдията от миналия декември”, каза фирмата в изявление, като отказа да коментира решението на AutoStore да обжалва.

Паралелно с това AutoStore заяви, че ще прекрати съдебната процедура в Европейската патентна служба, тъй като „патентът вече не е от значение за делото за нарушение на AutoStore в Обединеното кралство”.

Коментар