Големи съкращения в Arm след провала на сделката с Nvidia

Arm прибягна до драстични съкращения след провала на сделката с Nvidia
(снимка: CC0 Public Domain)

До 1000 служители в САЩ и Обединеното кралство ще съкрати разработчикът на процесори Arm, който вече трябваше да е собственост на Nvidia, но сделката се провали. Главният изпълнителен директор Рене Хаас е уведомил служителите с писмо, че притежаваната от Softbank компания съкращава между 12 и 15 процента от работната си сила.

Горната граница на споменатия диапазон от съкращения се равнява на 1000 души, отбелязва британският Телеграф. Предприетата драстична мярка е част от усилията на фирмата да ограничи разходите.

„Като всеки бизнес, Arm непрекъснато преразглежда своя бизнес-план, за да гарантира, че е налице правилният баланс между възможностите и дисциплината на разходите“, заявиха от компанията. „За съжаление, този процес включва предложени съкращения на глобалната работна сила на Arm“.

Softbank имаше план да продаде Arm на Nvidia чрез крупна сделка, която прикова вниманието на целия технологичен сектор и бе оценявана от анализаторите на около 60 до 80 милиарда долара. Сделката обаче пропадна през февруари поради силната опозиция от страна на регулаторните органи по целия свят.

Опълчиха се и бизнес-играчи, включително клиенти на Arm като Qualcomm и Microsoft, които също изразиха опасения, че Nvidia може да попречи на Arm да лицензира своите чип-дизайни на други производители.

Сега Nvidia ще трябва да плати на Softbank неустойка за нереализираната сделка в размер на 1,25 милиарда долара. След това японският конгломерат ще продължи със своя резервен план за първично публично предлагане на акции на Arm.

Изглежда нито една от тези две стъпки обаче не е достатъчна, за да се избегне съкращаването на служители. Все пак, според Блумбърг, повечето от съкращенията на работни места няма да засегнат инженерите на компанията.

Коментари по темата: „Големи съкращения в Arm след провала на сделката с Nvidia”

добавете коментар...

  1. :o)

    т.е. плана е бил Нвидия да ги спаси от фалит :)…и сега като не им е вързало е време
    да изпълнят истинския план – даунсайзинг… не е лесно с тия самозабравили се раздути
    на щат ненужни компании…

Коментар