Ухан иска да стане „долината на спътниците“ в Китай

Китай е решена да стане най-влиятелната сила в Космоса в рамките на десетилетието
(снимка: CC0 Public Domain)

Централнокитайският град Ухан обяви, че започва създаване на космическа индустрия на стойност 100 милиарда юана (15,7 милиарда долара) до 2025 г. Амбицията на местната власт е мястото да стане „долината на спътниците“ на Китай. С това Ухан се присъединява към други градове, които са се заели с развитието на китайската космическа индустрия.

11-милионният град, станал печално известен покрай пандемията на коронавируса, предлага на фирмите до 50 милиона юана (7,88 милиона долара) финансови стимули. Те са предназначени за проекти, свързани с производството на спътници, ракети и космически кораби, според съобщение на градското правителство в сряда.

Сумите, раздавани в Ухан, са определяни като „скромни“ в сравнение с амбициозните планове, набелязани от други проспериращи крайбрежни градове в страната. Все пак усилията говорят за задълбочаването на амбициите на Китай да стане основна космическа сила до 2030 г.

Правителството предвижда изграждането на масивни съзвездия от комерсиални спътници, които могат да предлагат услуги, вариращи от високоскоростен интернет до проследяване на доставки на въглища.

Ухан ще насърчава компаниите да използват оборудване, софтуер и услуги от местни източници. Ако дадена фирма използва местни продукти в повече от 10% от производството на спътници с висока и ниска орбита, както и космически кораби, тя ще получава финансови стимули в размер до 15 милиона юана. Ако местните продукти представляват повече от 30%, фирмата ще може да получи до 50 милиона юана.

Китай планира и нов комерсиален космодрум в южната островна провинция Хайнан. В източния пристанищен град Нингбо в провинция Джъдзян Китай изгражда своята пета ракетна площадка.

Коментар