САЩ планират забрана на ИТ сделки за над 5 млрд. долара

Не е ясно дали предложението ще стигне до бюрото на президента Джо Байдън за одобрение (снимка: CC0 Public Domain)

САЩ готвят ново законодателство, което ще забрани големите технологични сливания и придобивания – такива на стойност над 5 милиарда долара.

Сенаторът Елизабет Уорън и представителят на Камарата на представителите Мондер Джоунс разкриха текста на проектозакон, който по същество ще забрани големите технологични сделки. Законът за забрана на антиконкурентните сливания (PAMA) ще направи незаконни определени вид сделки, включително такива на стойност над 5 милиарда долара.

Законопроектът дава на антитръстовите регулатори повече правомощия да спират и преразглеждат сливания. Антимонополните органи ще имат право директно да отхвърлят сливания, без да изискват съдебни разпореждания.

Те ще могат да прекратяват сливания между компании, които имат „досиета“ с нарушения на антитръстовите регулации или други случаи на „корпоративна престъпност“ през последното десетилетие. Длъжностните лица ще трябва да преценяват въздействието на придобиванията върху работната сила.

Наред с това PAMA ще формализира процедури за преглед на минали сливания и предвижда разваляне на „вредни сделки“, за които се твърди, че влошават конкуренцията. Федералната търговска комисия сигнализира за готовност да разделя технологични гиганти, формирани чрез мега-сделки, въпреки че ги е одобрила по-рано.

Освен това PAMA може да принуди бизнесите да направят така, че марки като Instagram и WhatsApp на Meta да се обособят като като отделни бизнеси. Законът не е строго фокусиран върху технологиите, но Уорън даде да се разбере, че именно ИТ индустрията е основната цел на новата норма.

Ако бъде приет новият закон, той ще забрани съюза Amazon-MGM (който току-що бе приключен, на стойност над 8,4 милиарда долара), сделката Microsoft-Activision (68,7 милиарда долара) и сравнително скромните сливания като планираното от Google придобиване на Mandiant (5,4 милиарда долара).

Технологичните фирми до голяма степен ще трябва да се съсредоточат върху придобиването на „малки“ компании. Успокоение за ИТ бизнеса засега е това, че законопроектът е само предложение и то може да не събере подкрепа от различните партии, за да бъде прието.

Коментар