Китай продължава да притиска търсачката на Microsoft

За някои онлайн услуги става все по-трудно да продължат да работят на китайския пазар
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайска държавна агенция е изискала от търсачката Bing на Microsoft да спре функцията си за автоматично предлагане за период от седем дена. Това блокиране е второто по рода си за Bing от декември насам.

Китайските интернет потребители за първи път забелязаха спирането в събота. Bing е единствената голяма чуждестранна търсачка, все още работеща в Китай. Според западните анализатори, изискването е свързано с „продължаващи репресии срещу технологични платформи“ от страна на китайското правителство.

„Bing е глобална платформа за търсене и остава ангажирана със зачитането на върховенството на закона и правото на потребителите на достъп до информация“, гласи изявление на китайския сайт на търсачката.

Bing не посочва причината за спирането на функцията за автоматично предлагане. Самата Microsoft също не коментира случая.

Много от големите интернет компании, присъстващи в Китай, бяха засегнати през последната година от регулаторни нововъведения, както и от ограничения за определени видове съдържание и норми за спазване на поверителността на потребителите.

През август главният кибер-регулатор на Пекин публикува проект за правила, диктуващи как интернет-платформите могат и не могат да използват различни видове алгоритми. Финализирана версия на правилата влезе в сила този месец.

Коментар