Intel и Micron искат субсидии от US правителството

Intel се надява на солидна държавна подкрепа за производството на чипове
(снимка: Walden Kirsch / Intel Corporation)

Главните изпълнителни директори на Intel и Micron ще поискат субсидии от правителството на САЩ с цел стимулиране на производството на полупроводници. Босовете ще представят своите настоявания пред Комисията по търговия в Сената, съобщи Ройтерс.

Шефът на Intel Пат Гелсингър се очаква да уведоми комисията, че „има спешна нужда федералното правителство да стимулира повече инвестиции в частния сектор в Съединените щати”, за да насърчи устойчива и иновативна екосистема за производство на полупроводници.

Главният изпълнителен директор на Micron Санджай Мехротра пък е подготвил реч, според която одобряването на 52 милиарда долара субсидии за чипове „ще даде тласък на инвестициите в развитието на работната сила, научноизследователската и развойна дейност, иновациите и разширяването на производството в близко бъдеще”.

Както Сенатът, така и Камарата на представителите приеха предложението за ново законодателство, което предвижда 52 милиарда долара субсидии за производство на чипове. Новата разпоредба е известна като „CHIPS Act” или „Законът CHIPS”. Той е косвено свързан с разпоредбите, които щатското правителство приема с цел насърчаване на американската спрямо Китай.

„Ситуацията в Америка сега е спешна”, каза министърът на търговията Джина Раймондо. „Трябва да намалим зависимостта си от други страни, включително Тайван, за доставката на чипове и начинът да го постигнем е да правим повече чипове в Америка”.

Micron обяви планове да инвестира повече от 150 милиарда долара в световен мащаб през следващото десетилетие. Фирмата ще вложи средствата в производство на памети и в научноизследователска и развойна дейност. Тя обмисля изграждането на нови заводи в САЩ.

Това „изисква тясна координация с федералните и държавните политики, за да се гарантира икономическата жизнеспособност на операциите”, се казва в становището на Мехротра. Нотата гласи още, че „ще е необходимо значително количество федерално финансиране”.

Intel наскоро обяви планове да инвестира 20 милиарда долара в Охайо за изграждане на две нови мега фабрики. Те могат да нараснат до осем, а финансирането в тях да достигне 100 милиарда долара, „при условие, че се получи подкрепа от „Закона CHIPS”, се казва в показанията на Гелсингер.

Двете технологични компании, като и представители на други индустрии, най-вероятно ще настояват, че държавните субсидии са важни не само за чиповете, но и за „цялата верига на стойността”. Така например, шефът на PACCAR Престън Фейт ще заяви пред комисията, че индустрията за производство на камиони е принудена да плаща на брокерите „20 до 30 пъти” по-големи разходи по договорите за доставки на чипове.

Коментар