IBM съди доставчик на облачен мейнфрейм

Мейнфрейм системите на IBM остават актуални при критично-важни приложения
(снимка: CC0 Public Domain)

IBM подаде иск в Окръжния съд в Уако, Тексас срещу компанията LzLabs, заявявайки, че създадената от нея софтуерно-дефинирана мейнфрейм платформа (SDM) нарушава патенти.

В съдебния процес корпорацията твърди, че платформата LzLabs, която позволява на мейнфрейм приложенията да работят на стандартен хардуер в облака, е базирана на собствена технология на IBM.

IBM обвини LzLabs и във фалшиви твърдения за своите продукти. Освен това в делото се твърди, че и преди това екипът на LzLabs е нарушавал патенти на IBM, отбелязва Datacenter Dynamics.

Сред лидерите на LzLabs е бившият главен изпълнителен директор на стартъпа Neon Enterprise Software, който създаде софтуера zPrime с функционалност, подобна на SDM.

Самият стартъп заведе дело срещу IBM през 2009 г., обвинявайки я, че принуждава клиентите да използват скъпи мейнфрейми. В насрещен иск IBM обвини компанията в нарушаване на патенти и през 2011 г. продуктът zPrime престана да съществува.

През същата година се появи швейцарска компания LzLabs, а през 2016 г. тя въведе платформа, която позволява на традиционните мейнфрейм работни натоварвания, написани на Cobol или PL/1, да се изпълняват на стандартни Linux x86 сървъри, както локално, така и в облака.

Впоследствие компанията добави поддръжка за контейнери. LzLabs има успешни проекти – например Swisscom прехвърли всичките си критични бизнес приложения в облачната версия на SDM без повторно компилиране.

IBM твърди, че LzLabs, използвайки транслатора на CPU инструкции, е нарушила два патента за решения, реализирани в тези инструкции. Още две нарушения са свързани с повишаване на ефективността на емулацията и транслирането.

Последният, пети патент, докладван от IBM, се отнася до автоматичната замяна на извикани приложения с техните аналози за x86 платформи. В своя иск IBM иска забрана LzLabs да използва интелектуалната собственост и търговските ѝ тайни.

IBM има своя собствена платформа за разработване, тестване, демонстриране и изследване на мейнфрейм приложения на x86 системи, включително облачни системи, известна като IBM Z Development and Test Environment (ZD&T).

Наскоро компанията представи услугата Wazi aaS за IBM Cloud. И в двата случая IBM изрично забранява използването на тези решения за всякакви реални натоварвания, особено такива с критична важност.

Коментар