Строят над 300 гигантски центъра за данни

Към края на 2021 г. по света е имало общо 728 хипермащабни центрове за данни
(снимка: CC0 Public Domain)

Хипер-мащабните центрове за данни, които работят по целия свят, ще наброяват около 1200 до края на 2026 г., според прогнозни данни на Synergy Research Group. Оценката се базира на проследяване на дейностите на 19 компании, доставчици на облачни и интернет услуги.

Към края на 2021 г. по света е имало общо 728 хипермащабни съоръжения, сочи статистика на Synergy Research. Още 314 са в процес на подготовка – инсталираната база от мащабни сървърни ферми е на път да надхвърли границата от 1000 след три години и ще продължи да расте бързо през следващите години.

„Когато към 728-те хипермащабни центъра за данни, които бяха в експлоатация в края на 2021 г., се добавят новостроящите се, и като се вземат предвид многото нови планове за центрове за данни, които ще бъдат обявени през следващите две до три години, ние прогнозираме, че до края на 2026 г. ще има инсталирана база от близо 1200 хипермащабни центъра за данни по целия свят”, казва Джон Динсдейл, главен анализатор в Synergy Research.

Почти 40% от световните хипермащабни центрове се намират в САЩ. По-голямата част от разработките, които са на ход в момента, също ще бъдат базирани в САЩ. Втората и третата най-големи локации за хипермащабни центрове за данни са Китай и Ирландия. Други страни, които присъстват забележимо в списъка, са Индия, Испания, Израел, Канада, Италия, Австралия и Обединеното кралство.

Повтаряйки и по-ранни прогнози на Synergy, оценката сега гласи, че броят на хипермащабните съоръжения нараства и средният размер на тези супер-големи сървърни ферми ще се увеличи през следващите години.

„Светло е бъдещето за операторите на хипермащабни центрове за данни, очаква ги двуцифрен годишен ръст на общите приходи, подкрепен до голяма степен от приходите от дейности „в облака”, които ще растат в диапазона 20-30% годишно”, прогнозира Динсдейл.

Коментари по темата: „Строят над 300 гигантски центъра за данни”

добавете коментар...

  1. Една Бира

    В България когато се намали корупцията и зависимостта. Изоставаме не само от Гърция, но и от Турция. Просто на запад изглежда наистина ни смятат за троянски кон. Турците наскоро изкарват нов модел дрон и ще ги залеят от поръчки. Тука ние се правим да не обидим някой, да не ни се разсърди вместо да се правят инвестиции.

  2. Илия

    А в България,кога?Изоставаме от Гърция в региона.

Коментар