Какво гедоре да си купя

Комплектите гедоре обикновено идват в кутия, която е лесна за пренасяне и съхранение
(снимка: CC0 Public Domain)

Всеки домашен майстор или занимаващ се професионално с ремонтни дейности има нужда от добър набор инструменти. Това са различни комплекти, които могат да ви помогнат да направите от най-елементарен ремонт вкъщи, до по-сложен на автомобила например.

Комплектите инструменти, предназначени за дома или за професионални цели, се обозначават с термина „гедоре”.

Какво е гедоре?

Всъщност наименованието „гедоре” е име на немска фирма, основана през 1919 г. от тримата братя Довидат. Те започват с производство на гаечни ключове и други ръчни инструменти и постепенно увеличават дейността и базите си. След смъртта на Ото Довидат през 1975 г. компанията разширява портфолиото и се утвърждава в международен мащаб, ръководена от сина му Карл. Децата на Карл продължават развитието на марката, като през 2018 г. се създават отделни продуктови серии за различен тип потребители – за професионално гедоре, от среден ценови клас, горски инструменти и др.

Във всеки един комплект гедоре задължително присъстват вложки, наричани още „камъни”, и тресчотки – приспособления за захващането на вложките.

Отделните комплекти гедоре могат да включват различни допълнителни части и инструменти – от клещи и отвертки, до ролетка и макетно ножче.

Какви са видовете гедоре?

Почти всеки комплект гедоре идва в кутия, лесна за пренасяне и съхранение. Според вида на инструментите и големината на самия комплект, те може да са в куфарче или в чекмеджета.

Обикновено кутиите с инструменти могат да се разделят на следните групи:

  • Универсални

Инструментите в такъв комплект може да се използват за различни домашни работи и ремонти на оборудване. Най-често броят им е голям, може да достигне и над 200, но понякога се налага да купувате и отделно допълнителни инструменти.

  • Домакински

В тях се включват само най-важните инструменти, с които да поправите нещо вкъщи или в гаража. Лесно ще ремонтирате например повредата на мебел или водопровод, но няма да са ви достатъчни за направата на пълен ремонт.

  • Професионални

Професионално гедоре се купува с конкретна цел или от хора, които имат нужда от него за своята професия. Освен че съдържа обичайните инструменти, включва и специални такива за определен тип работа.

  • Комплект гедоре за автомобили

Принципно тези комплекти са най-сложни и с най-голям брой инструменти поради твърде големия брой гайки по автомобилите.

Колко части съдържат комплектите гедоре?

Независимо дали ще поправяте нещо вкъщи, или по колата си, вашият комплект гедоре трябва да съдържа необходимите части. Разбира се, много зависи какво точно ще ремонтирате, но в комплекта ви трябва да има тресчотки и накрайници, универсални отвертки, шестограми, гаечни ключове, глухи ключове, клещи, чукове. Може да си купите всяка част и поотделно, но готовият комплект ще ви спести време, нерви и средства.

На пазара се предлагат комплекти гедоре, които се състоят от различен брой части, като се започне от минималния брой за домашна употреба до професионалните комплекти за работа в автосервизи, производство или промишленост.

В зависимост от вашите нужди можете да се спрете на:

  • гедоре 20 части – тресчотка, вложки, отвертка, адаптор и удължител;
  • гедоре 35 части – тресчотка, вложки, отвертка за битове, битове, гаечен ключ, фазомер и удължители;
  • гедоре 108 части – тресчотка, отвертка, удължители, накрайници, адаптори и др.;
  • гедоре 219 части – различни вложки, тресчотки, адаптори, шестограми, битове, звездообразни гаечни ключове и др.;
  • гедоре 256 части – вложки, отвертки, шестограми, различни клещи, комбинирани ключове и др.

Списъкът с броя на частите в различните комплекти може да бъде продължен с още десетки варианти. Трябва да прецените кой комплект ще ви послужи най-добре, а относно качеството се насочете към известна марка, която има добра репутация на пазара.

Как да изберете правилното гедоре?

Критериите, които могат да ви послужат като ориентир при избора на гедоре, са няколко:

  • Професионален или любителски комплект

Някои марки са ориентирани предимно към производство на инструменти за любители, а други – за професионални нужди. За по-малкото натоварване у дома по-добър вариант е непрофесионалният комплект.

  • Видове инструменти в гедорето

Тъй като освен тресчотки и вложки комплектът може да съдържа и много други инструменти, преценете кои от тях ще са ви нужни за конкретната дейност вкъщи или на работа.

  • Размер на квадрата за захват на вложките

По-големият квадрат означава, че вложката и тресчотката ще могат да понесат по-голямо натоварване. Най-популярните размери са 1/4″, 1/2″, 3/4″ и 1″.

  • Предназначение на вложките

Едни от тях са предназначени за болтове от 8-10 мм, а други – за 20-22 мм. Вземете предвид с какви болтове работите най-често. За домашна употреба се избират вложки с размери до 32 мм, а за ремонт на автомобили – по-големи, до 60 мм.

  • Наличие на по-специфични вложки

Такива като тънкостенни, удължени и др. могат да са ви полезни при определени ситуации.

Качественият комплект гедоре съдържа инструменти, изработени от хром-ванадиева стомана. Така се получават максимално тънки стени на накрайниците и се улеснява достъпа до дълбоки и тесни места.

С избора на правилното гедоре ще можете да разчитате на точния инструмент при нужда, ще постигате по-ефективни резултати и ще сте сигурни в добрата си инвестиция за години напред.

Коментар