Русия може да спре със закон напускането на ИТ кадри

За ИТ специалистите в Русия ще стане по-трудно да излизат в чужбина, предвижда закон
(снимка: CC0 Public Domain)

Руският бизнесмен Евгений Пригожин е разработил проект на федерален закон, който има за цел да ограничи пътуванията на руски ИТ специалисти в чужбина, както и работата им в чуждестранни компании. Документът „За мерките за допълнителен контрол върху движението и наемането на ИТ специалисти” беше публикуван в социалната мрежа Vkontakte.

Законът, според описанието, следва да урежда процедурата за заминаване на ИТ специалист от Русия в друга страна. Когато напуска страната, руският ИТ специалист трябва да предостави не само паспорт, но и „документ, потвърждаващ, че е изпратено уведомление до граничната служба на Федералната служба за сигурност най-малко един месец преди датата на преминаване на граница”, предвижда проектът.

При пътуване в чужбина с цел работа ИТ специалистът е длъжен да предостави разрешение за излизане. То ще трябва да бъде издадено от Федералната служба за сигурност, предвижда документът, за който съобщавa CNews.

За неспазване на изискванията законът предвижда глоби в размер на 100 хиляди рубли и ограничения за напускане на Русия до получаване на разрешение. Същите мерки се предлагат и за онези ИТ специалисти, които предоставят невярна информация за себе си при кандидатстване за документи за пътуване.

Освен всичко, проектът се отнася не само за работещите ИТ специалисти, но и за тези, които учат за такива.

Министерството на цифровото развитие се обяви категорично против подобна инициатива. Комисията по информационна политика също е против подобни ограничения и подкрепи ведомството.

Вицепремиерът Дмитрий Чернишенко, който ръководи ИТ индустрията, също се обяви срещу забраната за пътуване на ИТ специалисти в чужбина. Предложените мерки могат да доведат до увеличаване на отлива на специалисти и да имат разрушителен ефект върху индустрията като цяло, отбелязват ведомствата.

В обяснителната бележка към проекта се посочват интересни основания за предложението. В момента се извършват масови и ежедневни кибератаки срещу десетки държавни ИТ ресурси и държавни корпорации, както и важни компании, банки и медии, пише в списъка с мотиви.

„В настоящата ситуация масовото напускане на ИТ специалисти може да повлияе негативно на киберсигурността на държавните системи, мрежи и програми; да доведе до изтичане на данни, а също и да отслаби защитата на тези системи, което, предвид използването на съвременни технологии в социално значими области на живот и масирани атаки от киберпрестъпници срещу тях, води до необходимостта от предприемане на спешни мерки”, се казва в документа.

В мотивите се посочва още, че има риск заминаващите в чужбина руски ИТ специалисти да попаднат в „екстремистки организации”, както и в държавни служби в страни, определени като неприятелски.

Коментари по темата: „Русия може да спре със закон напускането на ИТ кадри”

добавете коментар...

  1. Путлер

    Трябват роби, за да гребат на галерата.

  2. :o)

    Комунизмът – това са здрави огради и електрификация (по тях) 🙂
    Не само това ще им забранят, а и доста други неща

  3. koko

    Социализмът се завръща 🙂

  4. 112

    Готвачът на Путин яко е пресолил манджата.

Коментар