В САЩ вече приемат цифрови шофьорски книжки

Проверката на е-шофьорски книжки става на избрани контролно-пропускателни пунктове
(снимка: Apple)

Водачите на автомобили в щата Аризона вече могат да показват електронни шофьорски книжки на пътните полицаи, когато им бъдат поискани документите за правоспособност. Новата възможност е достъпна само за собствениците на iPhone.

Шофьорската книжка в електронен вид е част от Apple Wallet и случаят е първият, когато щат в САЩ поддържа цифрови версии на този тип идентификация в приложението, съобщи CNN.

Проверката на електронните шофьорски книжки е възможна на избрани контролно-пропускателни пунктове на администрацията за сигурност на транспорта в международното летище Phoenix Sky Harbor. Все пак водачите с електронни шофьорски книжки се нуждаят от физическите си документи за самоличност, ако искат да летят със самолет извън границите на щата.

Модерното удобство е част от програма на Apple, която засега действа само в Аризона. Обявявайки нововъведението, компанията посочи още, че работи по плановете си да въведе функцията и в Колорадо, Хавай, Мисисипи, Охайо и Пуерто Рико.

Внедряването е част от усилията на Apple да засили поддръжката за своя дигитален портфейл. Фирмата вече предлага функции като цифрови кредитни карти, билети за кино, ключове за кола, бордни карти и карти за подаръци. Тези функции носят обещанието за „допълнителен слой удобство” и тласкат потребителите на iOS по-дълбоко в екосистемата от услуги на Apple, което на свой ред дава на iPhone още по-централна роля в живота им.

За да гарантира, че личната карта е истинска, потребителят трябва да си направи автопортретна снимка, да сканира и качи снимка на шофьорската си книжка или легална лична карта. След като използва функцията за лицево разпознаване, системата задейства „сигурно предоставяне” на документите към държавната администрация за съответната проверка.

Когато електронните шофьорски книжки бъдат активирани и одобрени, потребителите могат да ги използват чрез iPhone или Apple Watch. Системата работи подобно на начина, по който хората използват е-портфейла, за да правят покупки.

Коментар