Броят на електромобилите у нас ще се утрои до 2026 г.

Към момента регистрираните електрически автомобили в България са по-малко от 10 000, съобщи в Русе зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов (в средата)
(снимка: Министерство на транспорта и съобщенията)

Близо 30 000 трябва да достигне броят на регистрираните електромобили в България до 2026 година, заяви в Русе заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов по време на кръгла маса, посветена на енергийната ефективност в транспорта и перспективите за използване на нисковъглеродна енергия в Дунавския регион.

Към момента регистрираните електрически автомобили са по-малко от 10 000, съобщи зам.-министърът. „За да се увеличи търсенето на такъв тип превозни средства се обмислят различни преференции за собствениците, като намаляване на данъците и въвеждане на стимулиращи такси. Така ще постигнем добро ниво на декарбонизация в България и намаляване на вредните емисии”, каза Върбанов.

До края на юни се предвижда пускането на ферибота между Русе и Гюргево, съобщи още зам.-министърът. Предприемат се всички действия за възстановяването на Ро-Ро терминала в Русе, като това ще облекчи автомобилния трафик. Предстои и решение за отваряне на ГКПП от румънска страна. Работи се активно и по проекта за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе.

„Заедно с Община Русе работим за бързо възобновяване работата на летището в града, като се очаква това да стане до края на тази година. Вече са отпуснати 2,6 милиона лева и те са намират по сметките на общината. Предстои обследване на писта, избиране на наземен и летищен оператор, както и назначаване на персонал, отговарящ на всички изисквания при обслужването на летището”, заяви Върбанов.

Коментари по темата: „Броят на електромобилите у нас ще се утрои до 2026 г.”

добавете коментар...

  1. Асенчо

    Русия разработиха собствен електрически трактор за серийно производство, а ние кога?

  2. :o)

    казали са хората – откъдето е жената, оттам и родата…
    шефа на Еконт стана министър на транспорта и айде срещи в Русе, планове за подпомагане…

    Чакай малко бе АЛАНКОЛУУ – това е ли е приоритета за България?
    Къде са ти Тракия, Струма и Хемус – там се движи 95% от трафика , за тях къде са ти срещите, къде са ти плановете ???

Коментар