Облачните ERP системи станаха предпочитани у нас

Бизнесът в България оцени предимствата на облачните ERP системи
(снимка: CC0 Public Domain)

Две години след началото на пандемията от Covid-19 и свързаните с нея безпрецедентни ограничения за бизнеса, облачните ERP системи вече са се наложили като стандарт на българския пазар, споделиха от бранша.

Облачните ERP са предпочитани от мениджърите у нас, заради своята много по-голяма гъвкавост, която позволява на компаниите по-лесно да посрещат пазарните флуктуации и форсмажорните обстоятелства, запазвайки ефективност в турбулентни времена.

Според прогноза на агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. за 2021 г., близо 71% от всички нови ERP проекти в България са облачни решения. Екипите днес са много по-мобилни, бизнесът е в процес на ускорена дигитализация и има нужда от скалируемост, а клауд-базираните ERP системи са много по-добре подготвени да отговорят на това предизвикателство, в сравнение с традиционните „on-premise” решения.

„Нарастващата популярност на дистанционната работа и ограниченията, свързани с пандемията, оказаха влияние върху този процес, но те далеч не са единствените фактори. Облачните ERP системи навлизат в България повече от десет години и може да се каже, че пазарът вече е узрял за техните предимства”, коментира Владимир Рашев, управляващ партньор на консултантската ИТ компания Balkan Services.

Според него, промяната в профила на служителите и навлизането на пазара на труда на по-младо поколение с различна нагласа към гъвкавата работна среда също оказва влияние. Не на последно място облачните ERP системи са по-достъпни ценово, което има значение в кризисни времена.

Облачните решения вече са основен приоритет на световните вендори на ERP софтуер и през последните години те правят огромни инвестиции в този подсегмент. Отново по данни на CBN, към средата на 2021 г. в България общо 27 ERP вендори предлагат облачни ERP решения през партньорската си мрежа или директно, а броят на интеграторите, които са обявили, че внедряват такива системи, е 56.

Данните сочат, че в 11 от общо 19 индустрии има инсталирани и работещи облачни ERP системи у нас. Сред тях са и водещи индустрии като преработващата промишленост, търговията, финансовите и застрахователни дейности, транспортът и складирането, ИКТ индустрията, посочват още от независимата агенция.

При клауд-базираните системи могат много по-лесно да се увеличават или намаляват брой крайни потребители, функционалности и параметри, съобразно нуждите на всяка компания. В частност добавянето на нови функционалности и модули е много по-лесно и ценово достъпно, тъй като клиентът плаща само това, което ползва, и работи винаги с последна версия на софтуера.

Освен това при внедряване на облачно ERP екипът няма нужда да се грижи за хардуера, системния софтуер, съхранението на данните, защитите, наемането и обучението на голям брой ИТ специалисти.

Сред компаниите, които в най-голяма степен могат да се възползват от преминаването към облачна ERP система са тези с голяма клонова мрежа, ясно изразена експортна ориентация и бизнес в чужбина, както и стартирали фирми с голям потенциал за разширяване.

Коментари по темата: „Облачните ERP системи станаха предпочитани у нас”

добавете коментар...

  1. :o)

    Облачното ERP има своите големи предимства и големи недостатъци…
    За момента в локдаун предимствата са повече, но реално има и доста недостатъци, особено за малкия и среден бизнес, големите не ги мислим.

Коментар