Microsoft предупреди за рисковете в метавселената

Въвеждането на нови технологии означава и посрещане на нови рискове
(снимка: CC0 Public Domain)

Чарли Бел, новият ръководител на киберсигурността в Microsoft, призова възможно най-скоро да започне формирането на системи за защита на метавселената от хакери и престъпници. По неговите думи, въвеждането на нови технологии на първо място означава посрещане на нови рискове.

Предполага се, че в свързаните виртуални светове на метавселената хората ще могат да живеят, работят и играят. В същото време виртуалните светове ще се превърнат в сериозен тест за професионалистите, занимаващи се с киберсигурност, отбелязва Блумбърг.

Така например, нападателите ще могат да създават аватари, които копират „второто аз” на добри приятели на потребителя. Това ще бъде много по-опасно от традиционните фишинг схеми. Естеството на метавселената, с по-малко централизация и контрол на потребителите, ще бъде проблем за тези, които имат задължението да защитават своите клиенти.

Според Бел, дори фишингът в метавселената няма да бъде като „класическите” банкови фалшиви имейли. Вместо това, потребителят може да срещне надежден аватар на чиновник във виртуална банкова зала, който иска лична информация. Или фалшив потребителски мениджър може да го покани във фалшива конферентна зала, за да обсъдят определени въпроси.

Операторите на метапространството, включително Microsoft и Meta, ще трябва да създават нови продукти с интегрирани защитни механизми от самото начало – преди да започнат да възникват проблеми с хакери и други натрапници. Компаниите трябва да работят заедно върху обща система за идентификация, която потребителите могат да използват в различни метавселени, както и други инструменти за сигурност, настоява Чарли Бел.

Експертът смята, че евентуален неуспешен опит за разработване на общи основни принципи за сигурност ще ограничи напредъка на технологии, които биха могли да повишат нивото на взаимодействие и развитието на бизнес процесите по целия свят. Gartner прогнозира, че до 2026 година четвърт от населението на света ще прекарва поне един час на ден в метавселената.

Коментар