Nokia съди румънското правителство за 5G мрежите

В проектите за 5G мрежи в Румъния изненадващо е изключена като доставчик Nokia
(снимка: CC0 Public Domain)

Финландският производител на мрежово оборудване Nokia обяви, че е започнал „правно оспорване” на решението на румънското правителство да изключи компанията от кръга на потенциалните доставчици на техника за изграждане на 5G мрежи в страната.

Миналата година румънското правителство одобри законопроект, иницииран от Съединените щати, който на практика забранява на китайската Huawei и други азиатски производители да участват в изграждането на местните 5G мрежи. Става дума за инициативата „Чиста мрежа”. В нея партньори на САЩ са още Чехия, Норвегия, Полша, Естония, Дания, Гърция, Нова Зеландия, Япония, Австралия, Латвия и др., включително България.

„Можем да потвърдим, че през февруари ни уведомиха, че ни е отказано разрешението за предоставяне на инфраструктурно оборудване за 5G мрежи в Румъния от румънското правителство”, се казва в изявление на Nokia, цитирано от Ройтерс. „Търсим спешно изясняване на причините за това решение и сме образували съдебно производство”.

Финландската фирма не е успяла да получи необходимата оторизация от Върховния съд по национална сигурност в Румъния, уточнява Developing Telecoms, като се позовава на местни румънски медии. Именно решението на ВСНС е това, което сега пречи на Nokia да участва в бъдещите проекти по изграждане на 5G инфраструктури.

Правната схватка между Nokia и румънското правителство датира от 25 март, когато е започнато дело в апелативния съд в страната. За момента официални коментари по случая липсват – и от страна на Nokia, и от страна на румънските власти.

Коментари по темата: „Nokia съди румънското правителство за 5G мрежите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Micro$oft явно затова купиха Nokia, щом не може да получат необходимата оторизация от Върховния съд по национална сигурност в Румъния

Коментар