Мъск пожела целия Twitter за 41,4 милиарда долара

„Twitter има изключителен потенциал. Ще го отключа”, казва Мъск
(снимка: Elon Musk / Twitter)

Илон Мъск направи предложение да придобие Twitter за 41,4 милиарда долара. Офертата дойде, след като преди броени дни бизнесменът придоби 9% дял във фирмата, сетне отказа място в борда на директорите ѝ, а най-накрая останалите акционери решиха да го съдят.

Документация, подадена до щатската комисия по ценните книжа, разкри, че Мъск е направил оферта за 54,20 долара за акция, за да придобие компанията. Цената е с 38 процента по-висока от тази при затваряне на борсовата сесия на 1 април. Това бе последният ден на търговия преди публичното обявяване на 9,2-процентния дял на Мъск в Twitter.

Инвестицията доведе до покачване на цената на акциите на Twitter. На милиардера беше предложено място в борда на компанията, което той изглеждаше готов да заеме. Мъск обаче отхвърли офертата.

По това време главният изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал увери, че решението е „за добро”, като добави, че компанията ще остане отворена за „приноса” на предприемчивия бизнесмен.

Само преди ден стана ясно, че акционерите на Twitter са завели дело срещу Мъск заради това, че се е забавил с оповестяването на придобиването на 9-процентовия дял в компанията. Според тях, забавянето им е донесло загуби.

Мъск очевидно има други идеи как да даде своя „принос” за социалната мрежа. В писмо до председателя на Twitter Брет Тейлър, копие от което е подадено и до комисията по ценните книжа, Мъск обяснява, че след като направил инвестицията си, осъзнал, че компанията „нито ще процъфтява, нито ще служи на обществения императив в сегашната си форма” и трябва да бъде трансформирана в частна.

„Twitter има изключителен потенциал. Ще го отключа”, амбициран е Мъск. Според собствените му думи, офертата му „е най-добрата” и е окончателна. Ако тя не бъде приета, Мъск ще преразгледа позицията си като акционер.

Според щатското законодателство, ако беше приел позиция в борда на директорите, на Мъск щеше да е забранено да притежава повече от 14,9% от обикновените акции на Twitter като физическо лице или част от бизнес-група. Изглежда с отхвърлянето на предложението за място в бодра, бизнесменът вече е имал идея да започне процедура по поглъщане.

Коментар