5G дронове ще обслужват електрическа мрежа

Дроновете навлизат в обслужването на ключови системи като електрозахранването
(снимка: CC0 Public Domain)

Австралийският електроенергиен дистрибутор Endeavour Energy обяви, че планира да използва 5G дронове за поддръжка на части от мрежата си. Компанията организира демонстрация на полети тази седмица и заяви, че ще ги разположи в Пенрит и Блектаун, Нов Южен Уелс.

Дроновете би трябвало да подобрят безопасността на работниците и да ускорят възстановяването на услугите след сривове. Мрежата на Endeavour обслужва повече от 2,6 милиона души население. Компанията отговаря за поддържането на повече от 60 000 км електропроводи и повече от 32 000 подстанции в няколко региона в страната.

Понастоящем инспекциите на място се извършват от персонал на Endeavour Energy с помощта на наземни превозни средства и хеликоптери. Компанията очаква, че с увеличаване на използването на 5G дронове ще може да намали броя на превозните средства и хеликоптерите за инспектиране, което ще редуцира и усилията за възстановяване.

„Дроновете ще позволят на Endeavour Energy да предава на живо кадри от повредените активи към своите контролни центрове в реално време. Така екипите и материалите ще могат да бъдат подготвени най-ефективно при нужда от ремонти. Ще се намали времето, през което домовете и предприятията са без електричество”, поясняват от енергийната компания.

Дроновете са разработени съвместно с австралийската телекомуникационна компания Optus, Amazon Web Services (AWS) и разработчика на видео-анализи Unleash Live. Проектът за използване на 5G дроновете е съфинансиран от Австралийското федерално правителство.

Коментар