Qualcomm разкри 5G бъдещето на дроновете

Специална платформа на Qualcomm може да ускори развитието на дроновете
(снимка: Qualcomm)

Разработчикът на чипове Qualcomm демонстрира какъв тип дронове могат да бъдат изградени на специалната му платформа „Flight RB5 5G”. Референтният дизайн съдържа всички нови технологии за свързаност и обработка – нещо, за което компанията говори от миналото лято.

Екзоскелетът е оборудван с процесор за изображения Qualcomm Spectra 480, способен да заснема 200-мегапикселови снимки и 8K видео при 30 fps. В допълнение, дронът може да записва в 4K при 120 fps с поддръжка на HDR.

В основата си платформата Flight RB5 5G стъпва на Snapdragon 865, използвайки процесор QRB5165 и графични блокове Kryo 585 и Adreno 650, съобщи Engadget.

Трети страни, които използват платформата, ще получат достъп до три софтуерни комплекта за невронна обработка, компютърно зрение и мултимедийни приложения.

Както подсказва името, платформата за безпилотни летателни апарати на Qualcomm включва поддръжка на 5G свързаност – включително mmWave и честотните ленти под 6 GHz – заедно с Wi-Fi 6.

5G дроновете на база Qualcomm ще записват 8K видео при скорост 30fps
(снимка: Qualcomm)

Според разработчика на чипове, мрежовата 5G технология може да помогне за поддържане на комуникацията между дроновете и дори на цели рояци от дронове. Подобни похвати са приложими в различни индустрии – от доставката и транспортирането на стоки до въздушните светлинни дисплеи и военното дело.

На макро-ниво Qualcomm се надява, че специалната платформа може да ускори развитието на дроновете, като използва мощта на най-новите мобилни чипове на производителя.

Това далеч не е експеримент за американската компания. Тя се зае сериозно с дронове още през 2015 г., а напоследък работи и в сферата на с роботиката. Миналата година Qualcomm комбинира двете области в рамките на платформата RB5.

Коментар