Мигрираме към роботиката, смятат експерти

Бъдещето на роботиката е светло, въпреки множеството опасения, смята Доминик Бьозл

„Ние сме първите мигранти към роботиката. Нашите внуци пък ще са първото поколение, свикнало с роботите”, заяви Доминик Бьозл, старши мениджър „Корпоративни иновации” в германската компания за роботика KUKA в интервю за Блумбърг ТВ България.

По думите му, бъдещето на роботиката е светло, въпреки множеството опасения. Едно от ключовите притеснения е свързано със загубата на множество работни места, на които ще застанат роботи. Но, според Бьозл, това няма да се случи.

Той е категоричен, че напротив – ще бъдат отворени много нови работни места, а в исторически план това се доказва от статистиките, свързани с индустриалните революции.

Роботите не са чак толкова добри, колкото си мислим, защото имат ограничени функции. Често те са специализирани да правят едно конкретно нещо, но общата им интелигентност не е толкова развита, коментира пред UpDate Тони Белпем, професор по когнитивни системи и роботика в Plymouth University.

Както представителите на бизнеса, така и властите в Европейския съюз, и научната общност, са категорични, че е настъпило времето за създаване на регулация в използването на изкуствения интелект и роботиката, тъй като те навлизат бързо в различни индустрии и са на път да ги променят значително.

Според проф. Белпем, тези промени ще се случват бързо, може би толкова бързо, колкото промяната, която донесе софтуерът. Традиционно обаче хардуерът се развива по-бавно, допълва той. Същевременно и отношенията между хората и роботите ще се изменят, твърдят експертите.

Коментари по темата: „Мигрираме към роботиката, смятат експерти”

добавете коментар...

  1. Cybercop

    Извинявам се ! Подцених Доминик. Изглежда, че вече е настъпило времето и, тези идеи хващат вяра.

  2. Diko

    Сайбъркоп, а не мислиш ли, че е време хората да седнат да учат малко повече? Все още не е близко бъдещето, където роботите да са тотално автономни. Но нямам нищо против да измие чиниите, да окоси ливадата, да изхвърли боклука и измие колата.

    И кое му е извратеното? Дай да стоим и да се гърчим по строежите и във фабриките. Хайде стига с тоя социал консерватизъм. Да ни отиде живота в глупости.

    Адаптацията е закон в природата или в този случай преквалификацията. Това ще направи масите малко по-умни и себеосъзнати. И не се безпокой – нищо няма да стане за 2 дена. Това ще е преход поне 20-30 години. Не случайно споменават внуците ни.

    Ще се направят закони, които да уреждат това. Например щен задължават работодатели да спомагат с преквалификацията на служителите си, които ще бъдат заменяни от роботи. Този живот не е черно и бяло само 😉

    Повече ме притеснява внуците ни да не се окажат в ситуацията в Дюн – твърде зависими от роботите. Това в дългосрочен план би било пагубно за нас като вид.

  3. Diko

    Това и аз съм съм си го мислел ншироко споделени cad проекти с готови за принтиране (и модифициране) роботи.

    Проблемът е, че никога не знаеш НЕ какво би сгафил робота, а какво може да го накара човекът му! 😉

  4. Иван

    Моето виждане е че роботиката трябва да бъде достъпна за всички хора. Всеки човек да може да си принтира и сглоби какъвто робот или каквото устройство пожелае. Това означава достъпни 3д принтери и материали, свободни и споделени схеми и софтуер.

  5. Робокоп

    Роботите са неизбежни. Шансът на човека е да усвоява нови професии, от каквито ще има нужда.

  6. Cybercop

    Абе, тоя май е избързал с това изявление. Още не сме с толкова промити мозъци, за да да повярваме на тези глупости. Роботите щели да увеличат работните места. Ще ги увеличат с трима техници и един програмист на мястото на 500 или дори 1000 изхвърлени работници. Защото един робот, заменя трима души. Не спи, не яде, работи при вредни условия и не му се внасят осигуровки. Вместо това, му се начислява амортизация и, стойността му се приспада от облагаемата печалба. И, богатите стават все по- богати. Позната история от робовладелския Рим, но в още по- извратена и крайна форма.

Коментар