Линейките в Стокхолм ще заглушават радиото в колите

След редица инциденти, причинени от липсата на достатъчно време или възможност на шофьорите да реагират на шума от сирени и ръмжащ двигател зад тях, отскоро в Стокхолм се тества иновативен начин за предупреждения.

На болници, пожарни и други спешно реагиращи институции е дадено право да заглушават радиото в колите пред техните машини и да пускат собствено гласово предупреждение. За целта ще се използва мощен FM сигнал, който ще блокира честотата, на която е настроено радиото в колата.

Решението е взето с оглед на това, че принципно шофьорите имат едва няколко секунди да реагират на предупреждения, а те често не са достатъчни. Оптималното време за реакция е между 10 и 15 секунди.

Иновацията използва софтуер, който изчислява в реално време точно на какво разстояние пред линейката трябва да бъдат предупреди шофьорите. С подобен метод ще отпадне възможността сирените линейката да не бъдат чути, заради силна музика.

За да работи такава система, е необходимо всяка кола да използва радиото си в момента на предупреждение. Според Кралския институт по технологиите в Стокхолм, новото решение на проблема ще достигне до над две-трети от колите на пътя.

Георги Дуранкиев

Георги Дуранкиев

Коментар