Всевъзможни IoT устройства стават POS терминали

Автомобили, уреди и свързани с интернет устройства могат да се превърнат в POS терминали, благодарение на платформата „Watson Internet of Things” и партньорство на IBM и Visa.

Двете компании обявиха визията си за базиран на търговията „интернет на нещата” (IoT) по време на конференция „Genius of Things”. Visa ще има достъп до 20 милиарда свързани устройства в следващите пет години чрез платформата на IBM.

На практика, точката на продажби ще може да се пренесе навсякъде, където се приемат карти Visa, чрез всяко свързано IoT устройство. Платформата и когнитивните познания на Watson IoT ще бъдат обединени с глобалните разплащателни услуги на Visa, които в момента се ползват от над 3 милиарда потребители в цял свят.

IBM Watson IoT ще позволи на бизнеса да достигне милиарди свързани устройства, сензори и системи по света, а след това да извлече практически важна информация. IBM и Visa ще интегрират разплащанията и търговията през всяко устройство – от часовник до пръстен, домакински уред или кола.

Разплащанията ще се извършват с помощта на услугата Visa Token – нова сигурна технология, която замества чувствителните данни върху картите за разплащане с уникален дигитален идентификатор чрез платформата Watson IoT на IBM. В резултат на това Visa и IBM могат да поддържат разплащания и търговски транзакции на повечето от всички 20 милиарда свързани устройства, които се предвижда да се използват в световната икономика до 2020 г.

Според експерти, към 2021 г. в света ще има 380 милиона свързани коли. Когато екосистемата на колата е свързана с платформата Watson IoT, шофьорът получава известие, ако колата се нуждае от нов технически преглед, гаранцията изтича или някоя част трябва да се подмени. След като разполага с тази информация, шофьорът може да поръча новите части само с натискане на един бутон или да насрочи преглед в предпочитан сервиз. Шофьорът дори може да плати горивото чрез пряко взаимодействие между колата и колонката за зареждане.

Подобна е ситуацията при фитнес облеклото. Всеки, който разполага с безжичен чип, ще получава дигитално известие, когато дойде време да подмени обувките си за тичане, както и препоръка кой е най-добрият модел на най-добрата цена от предпочитан търговец. Устройството предлага и персонализирани препоръки, като режим на хранене и екипировка въз основа на индивидуалното представяне, местния климат и предпочитанията за пазаруване.

Коментари по темата: „Всевъзможни IoT устройства стават POS терминали”

добавете коментар...

  1. Муньо

    spyware от всякъде и на всякъде – сега на мода е алчните бизнесмени да правят пари от личните данни на хорицата.

  2. :о)

    предпочитан търговец в системата на предпочитаните 🙂
    и овцете ще купуват който им препоръчат 🙂

  3. Димитър Иванов

    Вярно искат да ни превърнат в глупаци, но е вярно и че успяват. Стадото направо се е строено.

    Ще ми кажат кога да си купя нови маратонки на база на избятаните часове, божеееееееееееееееееееееее. А, това с колите и смяната на части е една от най-големите измами измерено в парична стойност.

    Всички искат да сменяма части, коли, телефони, електроника много по-често от колкото ни е нужно и подвеждат яко хората.

  4. Anonymous

    “препоръка кой е най-добрият модел на най-добрата цена от предпочитан търговец” – глупаците няма да свършат на тази земя.

Коментар