Швеция загърби и кеша, и платежните карти

Плащането през мобилния портфейл в телефона пести време и неудобства
(снимка: Settle)

Швеция, която е сочена като едно от първите изцяло безкешови общества в света, вече отхвърли не само кеша, но и платежните карти. Изглежда, че дигитализацията на разплащанията се случва с по-бързи от очакваното темпове.

По време на седмицата, белязана от големи отстъпки в края на ноември, в скандинавската страна са били регистрирани по 5000 плащания на час – с мобилното приложение Swish.

Апликацията, която обединява платежните системи на шест от водещите банки в страната, позволява потребителите да изпращат пари директно по телефонен номер, а също така и да правят лесни и бързи разплащания с онлайн и офлайн магазини.

През последния уикенд на ноември са били осъществени 3,6 млн. разплащания – без кеш и без платежни карти – изцяло в приложението, сочат статистическите данни, предоставени на медиите от Swish.

Подобни тенденции, дори и не в този мащаб, отчита и алтернативата на Swish в България – норвежката платформа за мобилни разплащания Settle, оперираща в страната от март 2021 г.

Според проучване на компанията през ноември тази година, над една трета от анкетираните смятат, че плащането през мобилния портфейл в телефона им пести време и неудобството да носят портфейл в себе си, както и ги предпазва от злоупотреба с банкова карта.

За 44% от анкетираните мобилният портфейл е предпочитан, независимо от ситуацията, 35% използват мобилни разплащания, винаги когато имат тази възможност при пазаруване онлайн и 21% – когато имат нужда да разменят пари с близки и познати.

„Нашите партньори отчитат, че при избор на плащане със Settle получават преимущества като по-малко „изоставени колички”, по-бързо и лесно приключване на поръчките от потребителите, автоматично получаване на постъпленията и лесно възстановяване на сумите към клиентите, в случай на връщане на поръчката”, коментира Детелина Момчева, икономически директор на Settle за България.

Според проучването на Settle, повече от половината от анкетираните си представят, че до 2-3 години всички разплащания ще са изцяло дигитални и бъдещето на парите ще претърпи драстични промени, а парите в брой ще бъдат използвани все по-рядко.

Коментари по темата: „Швеция загърби и кеша, и платежните карти”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Eстония е пърата държава имплементирала блокчей и там е въведен ред. Няма един малограмотен Муньо бюрократ и всички се крепи на 3 Линукс сървъра свързани към Блокчейна . Всичките два милиона и половина малограмотии у нас биха биха станали напълно излишни и изпратени в JOBS.BG

  2. :o)

    има си плащане с карти и плащане в брой и въпреки всички прогнози нищо не отпада и всичко продължава да си работи по същия начин 🙂
    Още преди 5 години разни платени статийки обясняваха че ще изчезне кеша ама нещо
    не изчезна пак си е тук 🙂

  3. А

    Не благодаря, предпочитам да тегля пари и плащам в брой когато поискам. Винаги трябва да има резервен вариант, ако системата се срине никой няма да може да плаща по електронен път, някой ще каже че това не може да стане, но ако стане това тогава няма изход.

  4. Anonymous

    Наистина е много удобно.

  5. Anonymous

    Ако не слушкаш, вече и хляб няма да можеш да си купиш, нито да си наемеш адвокат, който да те защитава от издевателствата на мобилните оператори например. Идеалното неолиберално общество на пълната робска зависимост е бъдещето ни, господа.

  6. Anonymous

    Електронен концлагер.

Коментар