НАСА обяви планове да се върне на Луната

НАСА реши да възроди работата в една от най-символичните за човечеството мисии – покоряването на Луната, след като от 70-те години на миналия век нямаше активност в тази насока.

Действащият администратор на агенцията Робърт Лайтфуут намеква за сериозна трансформация на възможностите на астронавтите чрез наскоро излязлата от разработка система – Space Launch System. Към момента се знае със сигурност, че агенцията планира мисия в орбита около земния спътник още през следващата година, но без човешко участие.

След това се очаква нова мисия, но този път с астронавти на борда, която ще използва обновената совалка „Орион“. Първата от мисиите е наречена EM-1 (Exploratory Mission – 1), a втората – ЕМ-2. Лайтфуут препоръчва в съобщението си да бъде изчислена рентабилността при добавянето на човешки екипаж още в EM-1.

Общността около НАСА е наясно, че подобна мисия не е провеждана от 1971-ва насам не само заради нуждата от технологичен напредък, но и до голяма степен по политически и административни причини.

След като претърпя огромен спад във финансирането си от страна на правителството, НАСА си възвърна всички източници на доходи и е готова да отправи поглед нагоре още веднъж през 2018-та – година, през която Агенцията ще отбележи 50-годишнината от мисията на Аполо 8.

Георги Дуранкиев

Георги Дуранкиев

Коментари по темата: „НАСА обяви планове да се върне на Луната”

добавете коментар...

  1. Комунист

    НАСА обяви планове да се върне на Луната

    Че те били ли са там ???

  2. soleil13

    Заблуждаващо заглавие. Двете мисии към Луната са планирани отдавна. Втората по план щеше да включва екипаж. Новината е единствено, че Лайтфут (не фуут) иска да се изчисли рентабилността да се включи човешки екипаж и към първата мисия. Което до година и половина ще е голямо постижение.

Коментар