Предстои бум на интелигентните сгради с IoT

Сензори и смарт платформи за управление адаптират сградите към условията
(снимка: CC0 Public Domain)

Броят на сградите по света с внедрени технологии за автоматизация и интелигентно управление ще достигне 115 милиона през 2026 г. Това е значително увеличение в сравнение с 45-те милиона умни сгради през 2022 г., сочи скорошно проучване на Juniper Research.

Според консултантската фирма, този ръст от над 150% отразява нарастващото търсене на по-добра енергийна ефективност както от страна на бизнеса, така и от отделните домакинства, тъй като разходите за енергия се увеличават. Juniper Research определя интелигентната сграда като такава, която използва мрежова свързаност, сензори и алгоритми, за да позволи икономично използване на ресурсите, като същевременно създава безопасна и комфортна среда за обитателите.

Данните на анализаторите са от най-новото им изследване под заглавие „Интелигентни сгради: ключови възможности, класиране на конкуренти и пазарни прогнози 2022-2026 г.”. То за пореден път подчертава, че когато в сградите се наблюдават и автоматизират общите функции, могат да се постигнат значителни подобрения на ефективността, като същевременно се подобрява и обитаемото пространство за работниците/жителите.

Препоръката на доклада към доставчиците на техника е да се съсредоточат върху изграждането на платформи за анализ. Това е ключовият елемент за постигане на най-висока стойност от внедряването.

Изследването установява, че нежилищните интелигентни сгради ще формират 90% от разходите за смарт сгради в световен мащаб до 2026 г. Подобно е съотношението и в момента. През 2022 г. това доминиране се дължи на по-големите икономии от мащаба, които се постигат при комерсиалните пространства. Значение има и търговският фокус на повечето интелигентни строителни технологии.

„Доставчиците на платформи за интелигентни сгради разбираемо ще се съсредоточат върху нежилищните постройки, тъй като те осигуряват по-голяма възвръщаемост на инвестициите”, каза съавторът на изследването Даунета Грант. „Но те не трябва да пренебрегват значението на жилищните комплекси, тъй като грижите за опазването на околната среда се засилват”.

В глобален мащаб доставките на IoT сензори, използвани в интелигентните сгради, ще надхвърлят 1 милиард годишно през 2026 г., в сравнение с 360 милиона през 2022 г., сочи още изследването. Това представлява ръст от 204%.

„Сензорите, комбинирани с платформи за интелигентно управление, позволяват на интелигентните сгради да се адаптират към условията; осветлението, отоплението и вентилацията отговарят възможно най-точно на изискванията на обитателите”, се казва в доклада.

Докладът препоръчва доставчиците на технологии за интелигентни сгради и строителите да си партнират с разработчиците на изкуствен интелект, за да увеличат максимално ползите от автоматизацията – намалени разходи за енергия и подобрена работна среда.

„Светът вече започва да планира живота след пандемията. Интелигентните сгради са атракция, която помага на служителите да се завърнат в офисите. Ядрото на интелигентната сграда е интегрирана интелигентна технологична система, която позволява по-голям контрол върху околната среда и дейността на сградата. Това насърчава производителността, подобрява ефективността и се отразява ползотворно върху цялостно благополучие на обитателите. Интелигентните сгради осигуряват намаляване на енергийните разходи, оптимизиране на пространството и минимизиране на въздействието на сградите върху околната среда”, отбелязва Juniper Research.

Предимствата, към които всяка компания се стреми, са еднакви: намаляване на разходите, подобряване на ефективността, дългосрочна устойчивост, напомнят анализаторите.

Като част от тези основни цели компаниите все повече осъзнават високата стойност на благополучието на служителите си като ключов фактор не само за задържането на кадрите, но и са подобряване на производителността на труда. Това означава, че истински „умните” сгради са тези, които осигуряват най-добри екологични, социални и икономически условия.

Коментари по темата: „Предстои бум на интелигентните сгради с IoT”

добавете коментар...

  1. Хесус Мадуро

    Няма как някой да ти даде нещо безплатно и то да е под твой контрол, това не е било и по времената на комунизма, нито сега през олигосоциализъм. Това попадне ли в ръцете на онези, които не са виждали перални и пасатори става интересно или онези със социален рейтинг.

  2. ..

    IoT е много хубаво нещо, но само ако е под личния контрол на собствениците на дома.

    За съжаление, по всичко личи, че ни подготвят за централизирано наблюдение, дори в кенефите.

Коментар