В пандемията: Сградната автоматизация става по-значима

Пандемията ще подтикне фирмите да вграждат автоматизирани системи в сградите
(снимка: CC0 Public Domain)

Очаква се глобалният пазар на системи за автоматизация на сгради (САС) да достигне 5,91 милиарда долара до 2026 г., в сравнение с 4,69 милиарда долара през 2019 г. Това означава среден годишен темп на растеж от 3,4%, сочи нов доклад на Frost & Sullivan.

Няколко са факторите, които ще допринесат за подобен растеж, според изследването. Водеща роля ще имат изискванията за енергийна ефективност, енергоспестяването и респективно правителствените регулации в областта на строителството. Наред с тях ще влияят и повишаването на цените на енергията и строгите строителни норми.

За момента изглежда, че пазарът е временно ограничен заради пандемията COVID-19, но това е в краткосрочен план – някои строителни проекти са забавени или замразени. В дългосрочен план обаче всеобщото очакване е, че пандемията ще подтикне фирмите да вграждат автоматизирани системи – например за пропуски, за управление на присъствието в сградните пространства и т.н.

Нещо повече – предвид нуждата от завръщане на работещите хора в офисите в условия, които да гарантират тяхното здраве и безопасност, системите за автоматизация на сградите ще имат още по-голяма значимост.

„Сградите, инфраструктурата и енергията ще останат основните инвестиционни области за развитие на интелигентните градове, което се очаква допълнително да стимулира търсенето на модерни и ефективни системи за сградна автоматизация”, казва Неха Татикота, анализатор за изследванията в областта на енергетиката и околната среда във Frost & Sullivan.

„Освен това партньорствата и сътрудничествата стават все по-важни, тъй като доставчици от всякакъв мащаб се стремят да предложат цялостни решения за този пазарен сегмент”, допълва анализаторът.

Интеграцията на контролните мрежи за управление на оперативните сградни систмеи (ВиК, ОВИ и др) с информационните технологии (ИТ) ще продължи да променя динамиката на пазара на САС, казват още анализаторите. Това ще намали експлоатационните и инфраструктурните разходи и ще подобри финансовата оптимизация на сградите.

Освен това възприемането на алгоритми за задълбочено обучение и машинно самообучение ще се окажат решаващи иновационни области за следващите поколения решения за сградна автоматизация.

Frost & Sullivan отбелязва, че повишаването на потенциала от съчетаването на продуктите за сградна автоматизация, за да станат те по-универсални, компактни и иновативни, ще предостави огромни възможности за растеж на организации от няколко различни сектора.

Интернет на нещата (IoT) е една от областите на динамично развитие. Доставчиците на IoT системи за автоматизирани и „живи” сгради е най-добре да си партнират с утвърдените и надеждни системни интегратори в областта на САС за по-солидно навлизане на пазара, разширяване на клиентската база и географско разгръщане.

Интелигентните решения от типа „платформа като услуга” ще са друга сфера на засилен растеж. Участниците на пазара трябва да се съсредоточат върху предлагането на ползваеми системи с „дружелюбен” интерфейс и гъвкави бизнес-модели, чрез които да предложат адекватни услуги в полза на сградната автоматизация.

Най-динамичните области на иновация, когато става дума за системите за автоматизация на сградите, са алгоритмите за работа с „големи данни”, IoT, облачните системи, изкуственият интелект и машинното самообучение. Компаниите трябва да търсят такива иновативни решения (за партньорство, сътрудничество или придобиване), особено в общността на стартъпите.

Продуктовата интеграция е друга критична възможност за растеж, която трябва да бъде използвана с пълния си потенциал.

Коментари по темата: „В пандемията: Сградната автоматизация става по-значима”

добавете коментар...

  1. IT спец

    До Димитър Иванов

    Какво чудно има в това бизнес сградите да станат празни и пусти ??? Промени си мисленето адаптирай се. Какви цени какви удобства? Не може с нищо да се сравни със собственият дом, уют, дом крепост и вече ново работно домашно офис място. Хората се събуждат самоосъзнават, адаптират и като опитат нещо хубаво не можеш да ги ограничаваш и връщаш назад в миналото.

    Лъскавите стъклени бизнес сгради могат да бъдат само пространства за годишни изложби и събития. Работата за ниско и средно квалифицирани хора ще е по фабрики / заводи, ферми, земеделска земя.

    Определено трябва все повече хора да разберат, че идва краят на офисите и на една цяла епоха, която си отива. Дори децата бързо свикват на дистанционно образование един път опитали повечето от тях не искат да се връщат на старото. Децата започнали дистанционно обучение от училище ПОЗНАЙ как ЩЕ ИСКАТ после само ДИСТАНЦИОННА РАБОТА. Така че всичко е развитие и случващите се неизбежни промени са в голяма степен необратими процеси. Такъв е реалният свят.

    Има неща, които не могат по никакъв начин да се компенсират с лъскави сгради и бутиков дизайн и често достигаш пълен кич. Когато няма добра фирмена култура и политики за управление на хората, то сграда не помага с нищо – колкото и една гола полянка.

    Истинските висококвалифицирани българи и служители НЕ СА в България. В чужбина също така те НЕ РАБОТЯТ вече в офиси имат си лични кабинети и домашни офиси.

    В България и не само тези неща като бизнес сгради, лукс, сигурност, удобства, се свеждат само и единствено до Ръководният персонал, но не и за останалите. Най-честата практика е точно шефовете да са наблизо в луксозни апартаменти на няколко минути пеш до офисите на нещастните си подчинените служители, които всеки ден пътуват часове, дишат мръсен въздух и плащат разходи за транспорт, лишават се от ценно време, което иначе биха могли да споделят с близки хора, семейство, спорт и отдих.

    До сега привилегията беше само за шефовете да не пътуват много и да са в луксозни квартири, чиито разходи отчитат за сметка на фирмата, а те дори си правят апартаменти вътре в самите офис сгради, където си вкарват и безброй любовници чувствайки се напълно като у дома си – хоум офис.

    Времето сега е такова, че трябва да се гарантират правата и свободата на служителите да могат да работят от вкъщи в домашни офиси.

  2. Димитър Иванов

    До архитект Димо Узунов:
    Хубави и верни неща си написал цялостно и за бъдещото. Единствено не съм напълно съгласен за настоящето. Работя в офис, където често се посещава от чужденци – собственици, партньори, обучаващи и т.н. Всички те гледат качеството на сградата и екстрите, с които е оборудвана. Цената винаги има значение, но при всички случаи много западни фирми предпочитат малко повече пари, но да има сигурност, удобство, ефективност и т.н. Същото се отнася и за висококвалифицирани българи служители. Всеки би предпочел повече сигурност и удобство и би отишъл във фирма, където при равни други условия тези неща са фактор. И последно, но не най-маловажно – ако сградата ти седи празна, защото хората са у дома, по-добре да инвестираш и да убедиш фирмите и служителите в по-голяма безопасност, отколкото да намалиш безумно много наема.. защото даже и да го намалиш този наем, тези хора, които са си взели решение няма да се върнат, защото фирмата плаща по-малко. А, това изобщо не са малко хора, не гледайте форумите..

  3. архитект Димо Узунов

    ДО Димитър Иванов, елементарно Уотстън ОБАЧЕ в другата посока. Бизнеса търси печалбата и най-ниска цена за разходи за обсужващ персонал, офиси и наеми. Така че избора е очевиден най-ниската цена. Тези сгради колкото и да е добра идеята ще са по-скъпи и няма да бъдат предпочитани.

    НЕ съм против идеята и ново-въведенията обаче тази идея за иновация няма големи шансове по ред причини. Висока цена, зависимост от градската инфраструктура. Тоест сградата не може да е нещо изолирано и зависи до колко е добре развита и самата инфраструктура на целият град. Да точно на целият град. Също така е важна и културата на хората и новоселците. Ще трябва да се сменят няколко поколения. В момента градовете са пълни с провинциалисти, лошо управление и напълно зле проектирани цели градоустройствени планове. Лоша транспортна мрежа, липса недостиг на служебни паркинг места.

    За да се осъществи идеята трябва да се започни на чисто от проектиране и създаване на нови градове започвайки от нищото напълно на чисто.

    След векове в бъдещето, ако оцелее нашата цивилизация ще имаме умни градове и села от градски тип където ще си живеят хората от провинциите спокойно без да се бутат и преселват по големите градове.

    За да бъдем РЕАЛИСТИ и ДА СИ говорим ЗА БЛИЗКОТО и обозримо бъдеще това е правилният път ускорен преход към домашни офиси и дистанционна работа.
    Ускорена дигитализация и офисната работа да е изцяло Home OfFice.

    Следа като направим този важен преход ще започнем да работим за далечното бъдеще и ново поколение умни градове и летящи автомобили.

    Успех и действате в насоката Remote и Home Offices това е правилното и разумно направление в близките години, десетилетия.

  4. Димитър Иванов

    Тенденциите са ясни и сте прави, НО все пак ще има в даден момент силно връщане и когато се върнат даже и да го няма вируса, ще има други вируси, сезонния грип и т.н. Така, че всички тези екстри в сградите ще се търсят. Прост пример – ако искаш да наемеш офис и има пред теб 2 офиса на една цена, но едната сграда няма разни филтри за чист въздух, автоматизации, безконтактни операции и т.н., а другата ги има, тогава 100% ще избереш с повечето екстри. Просто е Уотстън.

  5. Anonymous

    Да, също все повече хора ще и работят вече дистанционно от домовете се вместо да ходят по офиси и молове.

  6. :o)

    Интересно ми е – в свиващ се пазар, намаляващ бизнес, световна финансова криза
    КОЙ ЩЕ ИНВЕСТИРА В ТИЯ СГРАДИ А>????? Може би АНАЛ-изаторите.

Коментар