Умни технологии навлизат масово в осветлението

Умните технологии навлизат масово при осветлението, показват наблюденията на българската марка за енергоспестяващи и LED лампи Reаlux при участието й в един от най-големите панаири за светлина в света – Hong Kong International Lighting Fair.

Използването на смарт технологията при лампите започна преди няколко години, но едва сега се наблюдава масово навлизане на пазара и предлагане при всички видове източници на светлина – прожектори, панели, тръби, лунички. Това позволява цялостен отдалечен контрол над осветлението у дома.

Смарт LED лампите използват безжичен интернет и се управляват от смартфона или таблета чрез специално приложение. Функциите им са многобройни – могат да се контролират от всяка точка на Земята, където има интернет; да имитират човешко присъствие в дома, когато собствениците отсъстват; да приглушават светлината при включване на телевизора; да сигнализират при звънене на входната врата и т.н.

„Очаквам новата мода на умните лампи да навлезе със закъснение в България, заради все още високите цени на този тип осветление”, коментира Радослав Пешев, търговски директор на Realux.

По неговите думи, LED лампите, които се управляват от смартфони и таблети, са с 20-30% по-скъпи от обикновените светодиоди. За един двустаен апартамент инвестицията в смарт осветление е около 400-500 лв., което не всеки може да си позволи.

Сред другите тенденции, които бяха очертани по време на изложението в Хонконг, е продължаващият спад на цените на LED продуктите и същевременно подобряване на качеството им.

Изключение прави индустриалният сектор, където високомощните светодиоди поддържат висока цена и все още не могат да изместят обикновените енергоспестяващи лампи.

Коментар