САЩ няма да ограничават строго лампите с нажежаема жичка

Лампите с нажежаема жичка ще се конкурират с LED осветлението без ограничения в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на енергетиката на САЩ реши, че сегашните стандарти за лампи с нажежаема жичка не трябва да се променят, тъй като „ползите от по-строги стандарти не надвишават разходите за американския народ”, става ясно от официално изявление.

Въз основа на анализа на предложените промени експертите стигат до заключението, че увеличаването на ефективността на лампите с нажежаема жичка може да струва на потребителите 300% повече от сегашната им цена.

Законът за енергийната политика и енергоспестяването (EPCA) забранява на Министерството на енергетиката да въвежда промени в стандарта, които не водят до значителни икономии на енергия, не са технологично осъществими или са икономически необосновани.

Даден стандарт е икономически жизнеспособен, ако ползите от въвеждането му надвишават тежестите за индустрията и потребителите. При тази оценка се вземат предвид седем фактора, включително икономическото въздействие върху потребителите и производителите и икономиите от експлоатационни разходи в сравнение с всяко увеличение на цените. В конкретния случай ползата е икономически неоправдана.

Изследванията и разработките в областта на енергийно-ефективното осветление доведоха до това, че средната цена на LED крушките е намаляла от 2008 г. с почти 90%. През същия период броят на LED лампите, монтирани в домовете на американците, се е увеличил от 100 000 до почти 202 милиона единици.

Министерството на енергетиката очаква тенденцията да продължи и при липсата на по-строги стандарти. Тоест лампите с нажежаема жичка в крайна сметка ще бъдат заменени с LED лампи без въвеждане на изкуствени ограничения.

Коментари по темата: „САЩ няма да ограничават строго лампите с нажежаема жичка”

добавете коментар...

  1. VL

    Заглавието не отговаря на статията – не ги свалят ограниченията, а просто няма да ги променят и да въвеждат по-строги ограничения

Коментар